diumenge, 13 d’abril del 2008

la guerra de l'aigua

Si de transvasar nar amb compte amb la paraula "d' l’aigua en volien dir “captació temporal” i al final s’ha quedat en “minitransvasament”, ull amb el concepte “guerra”, que no sigui un altre intent per emmascarar una altra paraula que ben bé podria ser “catxondeo”, “desgabell”, “circ” o “putiferi”. I és que tot el que està passant més aviat recorda a “humor amarillo” que no pas a un conflicte bèl·lic. Tot i això, de “batalles” n’hi ha força, tantes com conques.

En primer lloc està el concepte “emergència nacional”, triat per evitar el clam “emergència Barcelonina”, ja que anteriorment s’han patit restriccions d’aigua a diferents llocs del territori, però llavors ni era emergència ni era nacional. Però bé, per tal de solventar aquest episodi d’emergència s’arriba a un dels punts àlgids del “Show de l’aigua” que van protagonitzar els dos màxims representants del govern Català: el president i el cap de l’oposició. Es reuneixen com si fos la gran solució... Aquests dos, que en saben d’aigua? ... D’aigua ben poca cosa que vagi més enllà de transvasar-la. I com són polítics i de solucions no en tenien ni idea, es van dedicar al que sí dominen al 100%: llençar-se pilotades enlloc de deixar fer als experts per buscar solucions imaginatives i factibles, fonamentades en tecnologia i possibilitats actuals. Com a resultat d'aquella reunió i la manca d'idees pròpia de la classe política, surt (de nou) el transvasament del Roine.

Gran idea anar a demanar aigua als Francesos ... si els pagesos del país veí es dediquen a cremar camions i boicotejar l'exportació de les nostres fruites i verdures per que diuen que en produïm massa ... de veritat algú es pensa que la comunitat de regants del Roine ens donarà una miserable gota d’aigua? Si som la seva competència!. I llavors va arribar el convidat especial del Show, que li va faltar el canto d’un duro per “prometre” que es faria el transvasament del Roine... i al pobre Mas una mica més i li ve un orgasme davant les càmeres mentre el Montilla es menjava els mocs.

Entre tant, es coneixien les dades de consum d'aigua de la petroquímica de Tarragona ... tanta que es podria abastir tota la ciutat. Aigua potable que s'utilitza per refrigerar... Què bé!!!. Per a colmo, hi ha un projecte per abastir la petroquímica amb aigua reciclada, però porta nosequant temps aturat, i s'espera que es faci realitat a ves a saber quin any... Potser quan ja no calgui per que no quedi petroli que processar?

I en mig de tot això, un petit gest de sentit comú de mans dels tècnics (que són els que hauríem d’escoltar enlloc de perdre el temps amb els polítics): Proposen retornar l’aigua de sortida de la depuradora del Prat al riu Llobregat i utilitzar-la tant per regar com per obtindre aigua potable. Es tractaria doncs de reciclar l’aigua...

De fet, aquesta no és la primera proposta en aquest sentit: La Noemí m’explicava que a la depuradora van col·leccionant noticies que fan referència al camp de la depuració de l’aigua ... les tenen penjades a un suro (i des d’aquí els recomanaria que vagin pensant en empaperar la depuradora amb noticies per que ara en tenen per parar un tren). Una d’aquestes noticies, de fa ja un bon temps, parlava d’una proposta: Portar part de l’aigua tractada de la depuradora del Besòs cap a Lleida, de forma que els regants d’aquella zona (que consumeixen el 60% de l’aigua que s'utilitza a Catalunya) podrien regar amb aigua reciclada. Així, part de l’aigua potable que usen ara pel reg es podria utilitzar per consum humà (síiii ... a Barcelona tambéeee).

Veiem-ho amb números. La depuradora del Besòs processa 500000 metres cúbics al dia, amb pics de 800000, o el que és el mateix, el consum de 1500000 persones. Per fer-nos una idea, el cabal mitjà del Llobregat ronda els 1700000 metres cúbics al dia i el seu cabal ecològic s'ha estimat entre 300000 i 500000 metres cúbics/dia, el que vol dir que amb el que surt de la depuradora del Besòs es podrien mantindre els nivells mínims del riu Llobregat (o el Ter, que es mou en valors molt similars). No obstant, tota aquesta aigua es torna al mar per un emissari submarí. La idea doncs és: Portem l’aigua, la consumim, la pixem, la depurem i la usem per regar. Amb estratègies d'aquest tipus s'aconseguirien uns guanys d’aigua potable enormes... per que pensa que no és només l'aigua de la depuradora del Besòs: la majoria dels municipis, per petits que siguin, connecten el seu clavegueram a una estació de depuració d'aigües residuals ...

...Però aquí entra en joc un altre col·lectiu dins el “show de l’aigua”, els regants. Diuen que no s’enrefien de l’aigua depurada i no volen utilitzar aquest recurs. I per darrera hi ha un fotimer de pagesos que “punxen” els conductes de les aigües de sortida de les depuradores per regar els seus cultius clandestinament... Ho haveu vist?!!!.


Per una altra banda, utilitzar l’aigua reciclada per potabilitzar-la pot sonar com si ens diguessin que ara ens hem de beure els pixats, i és clar, la gent no acaba de veure-ho amb bons ulls. Però el cert és que l’aigua reciclada, amb els tractaments correctes, és tan apta per ser potabilitzada com l’aigua de qualssevol riu...

A veure quin és el proper episodi d’aquest Show. Amb que ens sorprendran ara el Montilla, el Mas i el Baltasar? No se si seran las Zamburguesas o els rollitos de primavera, però del que estic segur és que veurem trompades.

16 comentaris:

Goblin77 ha dit...

Ahir et vaig llegir. Seguim estant instal·lats en solucions de urgència a curt termini, enlloc de accelerar els plans a llarg termini i les solucions que semblen estar apuntades (desalinitzadores, recicle¡atge d'aigua,...)

Políticament és fastigós....això és la única paraula que em bé al cap. Els que fa no res s'oposaven a un trasvassament ara en proposen un altre i el disfressen de 'captació' d'aigua.

I en la opinió pública, avui escoltava la ràdio i la gent va ben equivocada. Paraules com insolidaritat, abandonament, humiliació i en el fons lo únic que els interessa als polítics són els vots que s'estan jugant a Barcelona. Poca cultura de l'aigua i molt interessos.

Teresa Bosch ha dit...

Més que un show, crec que es tracta d'un drama i dels grossos.

Asimetrich ha dit...

Albertinho, estic d'acord en que la classe política fa fastig, cada cop més. En quant a l'opinió pública, està clar que depenent de com t'afecti el problema opinaràs en un sentit o un altre. I és que a ningú li sobra l'aigua, per això els transvasaments no solucionen res i l'únic que fan és enfrontar-nos i deixar a uns o altres sense aigua.

Teresa, és un drama ... molt necessari (crec) per que aquí només aprenem a base de trompades i tot es fa corrent a l'últim moment. Per tant, aquesta situació era inevitable i havia d'arribar en algun moment. I ja veuràs el que passarà amb l'electricitat. D'aquí poc tornarem a estar igual amb la MAT!

noemi ha dit...

bona tarda nois, avui em sento especialment motiva a contestar aquest post, i us preguntareu perquè? doncs primer perquè he esmorzat la meva madalena matutina tot mirant el 3/24 amb la plataforma del trasvàs de l'ebre i les seves queixes particulars, després he tingut una reunió de dues hores amb força gent de l'administració, tot discutint qui pagarà que, qui es farà càrrec d'això d'allò, que al final no sé com ho feia sempre sortia el meu nom!, total després d'això he anat a una de les depuradores que tenim i em trobo una furgoneta amb una parabòlica que em pensava que tenia extraterrestres a la depuradora, quan en sec me fixat que al costat hi tenia un cotxe de TV3 filmant en directe la depuradora ( el que no sabia es el que deien, com compendreu he entrat a velocitat punta per la porta, no fos cas que em preguntessin alguna cosa) després tot dinant he estat amb gent que la podeu donar com a font fi de digna, com diu el meu jefe quan treballes per l'administració has de tenir la boca sellada i els pantalons abaixats, poseu amb l'ordre que vulgueu! espero que entengueu perquè no dono els noms ni els càrrecs, hem estat parlant, evidenment com pertoca últimament del tema de l'aigua. Jo li he preguntat per aquest article que parla josep maria, que li vaig dir jo de enviar l'aigua de la depuradora del llobregat als regants de lleida, i ell m'ha fet una reflexió que m'ha donat molt que pensar. Us explico, nosaltres tenim unes bombes que porten 300 m3/h a la depuradora, distància de 2 km aprox, que són tant altes com jo, pensareu Noemí no ets tan alta, si ja ho sé però el meu 1,65 m no me'ls treu ningu! i llavors me preguntat que seria transportar l'aigua per avastir aquests canals de reg: de l'urgell i el segarra-garrigues, distància de 200 km o més perquè la captació està més amunt i evidentment no estem parlant de 300 m3/h sinó de cabals gairebé inombrables (1 dam3/h) una verdadera burrada, per tant descartada en obra civil i d'hidraulica, segon si realment existeixi una manera de fer-ho, qui ho paga? els regans? per què si ells tenen aigua gratuïta, l'administració ( és a dir, nosaltres??) no paguem ja els cànons d'aigua corresponents i els kg de fruita a uns preus que sembla que sigui d'or? per tant segons problema, qui assumeix aquests costos? total que m'he plantejat que l'idealisme ha topat de nou amb el realisme. Conclusions tenim molt desconeixement (tot i que estiguessim dins d'aquest camp )de tota la informació i que la televisió també ens enfosqueix la ment i alarma la població sense donar la informació contrastada, de nou estem en la societat de la informació desinformada. Perdoneu pel rollo que us he descrit, però necesitava comentar-ho. Cuideu-vos continuaré informant!! jajaja!!

Asimetrich ha dit...

Joer ara m'has fet destrempar.

Bé suposo que tota l'aigua no es pot bombejar, però el portar l'aigua de la depuradora del prat cap amunt del llobregat sí que es podria fer... Si volen portar-la de l'Ebre, del Ter o d'on sigui cap a Barcelona, això també tindrà un cost energètic no? Per altra banda, si es fa un transvasament del Roine, de quants Km estem parlant? I de quanta energia? Qualssevol solució tindrà un cost energètic i econòmic que assumirem entre tots, això és impepinable.

Pot ser no es pot fer ho de portar l'aigua a Lleida, però solucions intermitges n'hi ha moltes i el que està clar és que el futur passa per reutilitzar l'aigua.

noemi ha dit...

Això de transportar l'aigua del Prat fins al llobregat si es que és possible, i crec que si ho faran quin és el problema? doncs el que parlàvem l'altre dia, un tema psicològic la gent es veurà l'aigua que treu per la tassa del wàter i no els hi farà massa gràcia, que m'han comentat avui, doncs que si a la gent no li fa gràcia i veu aigua embotellada enlloc de l'aixeta, igualment hauràn conseguit disminuir el cabal de consum que també és un objectiu, de què m'he enterat també, doncs que una de les plantes potabilitzadores de Londres, si senyors Londres, una de les ciutats més cosmopolites desviarà una part del tàmesis i una part de l'aigua de la depuradora d'aigües residuals per potabilitzar-la!!
Així que senyors, us creureu que Londres que plou lo que no està escrit, té en ment aquesta opció perquè nosaltres no ho podem fer? un tema psicològic? de nou desinformació del tema.
Sabeu també que m'ha sorprès, perquè estan retardant el tema de restriccions d'aigua, doncs molt senzill s'ha donat compte que potser durant dues o tres hores no hi ha aigua, però quan l'ha tornen a donar, que farem tots? doncs començar a omplir galledes, banyeres... tot d'estris no fos cas que no entinguem. Un cop donada de nou, aquesta aigua acumulada es tira s'usa la que ja està donada, i al dia següent sant tornem-hi, total que s'han donat compte que no hi ha una disminució del consum durant les restriccions! fort no!? jo m'he quedat a quadros, com som els ser humà!!

Teresa Bosch ha dit...

Hola Noemí

Moltes gràcies per la teva explicació. Només voldria puntualitzar una cosa. Efectivament, nosaltres paguem la fruita a preu d'or, però els pagesos no la venen pas a aquest preu. Pensa que, si per exemple, si el kg de fruita (pomes, peres, préssecs... el que sigui) va a 2,00 Euros/kg als pagesos segurament no se'ls en paga ni 50 cèntims/kg. Estarien ben contents si s'arribés a aquesta quantitat! La resta se la queden els intermediaris, distribuidors, supermercats... És que de vegades, amb tots aquests debats de l'aigua, només es culpabilitza als pagesos i se'n parla com si s'estessin fent d'or, quant la realitat és que cada dia en pleguen uns quants. Si fossin tant rics, segurament no ho farien. La mitjana d'edat d'un pagès català segur que està per sobre de la cinquantena. De fet, això del pagès català és una espècie en extinció! A més, sovint s'oblida que aquesta aigua es fa servir per produir menjar, no per omplir piscines ni per regar camps de golf. I tots, ara per ara, hem de menjar per viure. Actualment, a Catalunya només produim un 40% de la fruita i de la verdura que mengem. És gaire sostenible importar-la tota, com sembla que alguns volen que fem? Això també comportaria una sèrie d'impactes ambientals associats al transport...

noemi ha dit...

Hola Teresa, ho volia puntualitzar quan ho he dit, però com no era ben bé el tema, potser no he fet bé en dir-ho d'aquesta manera, jo només volia reflectir el cost nostre, del que realment paguem, que al final la culpa la té el consumidor.
Sé que els intermediaris tenen la culpa, i que els pagesos tenen un problema molt gran, a casa meva la meitat de la família hem intentat viure d'això i ha estat realment difícil i complicat, fins i tot algún membre en va plegar. Jo no estic donant la culpa als regants, als pagesos, sé que no la tenen tota, no puc dir per la meva experiència que part no sigui també culpa seva, com ho és també nostra, però tots estem implicats en la sequera, tots! però per desgràcia actualment dóna més llocs de treball una fàbrica que consumeix menys aigua que un pagès que si dona de menjar a la gent, amb aquesta filosofia hem extingit com molt bé dius als pagesos i al final què... com sempre ens tocarà importar el menjar des de fora, per no ser capaços de tenir una societat, ara tant de moda aquesta paraula, sostenible.

Teresa Bosch ha dit...

Tens raó, Noemí. Tots estem implicats en la sequera i, d'alguna manera, en tenim la culpa. Em sap greu si he estat una mica contundent, però és que n'estic una mica tipa de sentir a parlar dels pagesos com si fossin els dolents de la pel·lícula. De vegades oblidem (com hem oblidat amb l'aigua durant tant de temps) que la terra, el sòl, també és un recurs limitat i molt valuós. A banda, cada vegada som més en aquest planeta trinxat i gastem més de tot. Enlloc de reflexionar una mica sobre la nostra situació - ben galdosa a hores d'ara - i mirar de pensar com ens ho fem per gestionar de manera intel·ligent el futur, ens decantem per solucions fàcils, barates, de patacada i que tenen la data de caducitat estampada. Quant de temps fa que parlem de la "nova cultura de l'aigua"? Totes aquestes alternatives que tu descrius, com la reutilització de l'aigua depurada, ja haurien d'estar implantades.

noemi ha dit...

Teresa, estic completament d'acord amb tu, hem estat massa temps consumint i no mirant quins efectes produïem sobre la nostra terra cansada i desgastada, tot passa factura, i crec que cada cop la pagarem més cara! m'ha encantat mantenir un debat tan enriquidor!

P ha dit...

10 comentaris!!! però si ho he mirat aquest matí i no hi havia cap. A veure, jo estic molt lluny i les informacions sobre l'aigua m'arriben en compta gotes... jeje! mira m'ha sortit així, és que avui estic de la broma jeje! Bé, jo no soc polític però tinc una sol·lució que podria estar a l'alçada de les que s'han plantejat últimament. Primer de tot anem a veure un especialista sobre el tema (especialista), li diem que es disfressi d'hidroavio
i que et vagi a veure per Anglaterra. Per amenitzar una mica el viatge, podem convidar un tal ... que s'ho passa teta en els avions. Llavors com per allà on ets tu sobra aigua (i falta cervesa jeje!), carregueu l'hidroavió i el porteu cap a Barcelona. Que us ha semblat? Ei! que hi ha alguna idea d'alguns polítics que és més burra que aquesta em sembla!

P ha dit...

Hidroavio

Asimetrich ha dit...

ep, no havia vist el teu comentari. Nen, es pot saber que et prens? Això t'ho han fet les hamburgueses en tan poc temps? ;-)

P ha dit...

Tenia un dia de bon humor ves! jejeje!

noemi ha dit...

Avui, només vull fer un comentari molt breu, perquè no em tingueu mania! han vingut a la depuradora uns alumnes de 2on de batxillerat, i m'ha encantat poder xerrar amb ells, estaven informadísims del tema que ens afecta, i em preguntaven tot encuriosits, si era possible potabilitzar l'aigua de la depuradora residual? els hi he fet cinc cèntims de tot això que hem estat discutint aqui.
I el millor de tot ha estat agafar una mostra d'aigua de entrada i al final del recorregut una de sortida, m'hagués encantat que haguéssiu vist la cara que han fet de sorpresos, només per això avui el dia ha valgut la pena...

Asimetrich ha dit...

Que guai jejeje. I no t'han preguntat allò de si veus com arriben els cagallons?

Bueno pensa que no hi ha res més important per la societat que educar a les noves generacions. Així que esperem que aquests crios pugin amb una idea ben formada del que anomenem "nova cultura de l'aigua" gràcies a gent com tu!!