dimecres, 19 d’agost del 2009

super humans



En sentir la paraula "mutant" hom (i don) tendeix a pensar en éssers grotescs d'intel·ligència limitada que es dediquen a perseguir als humans per exterminar-los de la forma més horrible possible. Però deixem de parlar d'en Jiménez-Losantos, perquè també podem trobar un altre tipus de mutants als que la natura ha fet un regal, enlloc d'una miserable clatellada.

De mutacions n'hi ha de molts tipus i es donen amb freqüència a tots els genomes. De fet són un dels motors de l'evolució, doncs una mutació pot aportar una nova característica a un organisme que el faci més adaptable a l'entorn, més dessitjable sexualment (serà ella una mutant?), etcètera. Aquests avantatges faran al portador de la mutació més dominant i susceptible de reproduir-se, tenint més descendència i transmetent la mutació de generació en generació. Amb el temps, els que en un principi eren mutants acabaran sent el nou pas en l'evolució de l'espècie.

Per tant, una mutació no té perquè donar com a resultat un engendre del diable, sinó que pot suposar un avantatge, la consecució d'un superhumà. D'exemples d'aquestes mutacions n'hi ha alguns. Així que, si et sembla bé, comencem a viatjar per conèixer-los.

El primer cas el trobem a Alemanya, i ja en vaig parlar fa un bon temps, és el super nen. Actualment deu tindre uns 9-10 anys i uns músculs espectaculars. Aquest nen va néixer amb una mutació a la proteïna myostatin (als dos al·lels) que la fa no funcional. El resultat és un augment brutal de la massa muscular acompanyat per una manca de greix que dona als portadors d'aquesta mutació l'aspecte d'un Arnold Swartzenenrgggggrer hipervitaminat. Però aquesta mutació no és exclusiva dels humans, hi ha diferents animals als que s'hi ha trobat de forma espontània i, normalment, són masses de músculs:



Deixem al supernen (si en vols saber més pots llegir el post al que s'hi parla) i viatgem fins a terres Italianes, al petit poble de Limone sul Garda, situat al nord del país, a prop de Milà. En aquest poble, un 3.5% (com a mínim) de la població són mutants. Van ser descoberts als finals del anys 70s, quan investigadors de la universitat de Milà es van fixar en un individu de força edat que presentava uns paràmetres de lípids plasmàtics (triglicèrids i colesterol) extremadament alterats. Van pensar que era un miracle que continués viu, i encara més que no hagués tingut cap problema d'aterosclerosis (l'obstrucció de vasos sanguinis causada pels alts nivells de colesterol i triglicèrids) a la seva vida. Però es van començar a mosquejar una mica quan van observar que altres veïns de l'individu d'estudi també presentaven les mateixes característiques. Així, van identificar un grup de la població resistent al desenvolupament d'aterosclerosis.

La causa és una mutació a l'apolipoproteïna A1(apoA1), involucrada al metabolisme del colesterol. A la nova variant d'apoA1 la van batejar com ApoA1Milano, i ha contribuït al desenvolupament de fàrmacs contra l'aterosclerosis. Però el més curiós és que s'ha pogut traçar l'origen d'aquesta mutació fins a un avantpassat comú de tots els portadors que va viure al 1700, un home que es podia afartar de botifarres sense témer pels seus nivells de colesterol.



Per conèixer als següents mutants no cal que viatgem massa, doncs es troben entre nosaltres, a Europa. S'estima que un 10% de la població europea és resistent a la infecció per HIV, el virus causant de la SIDA. Això es deu a la mutació d'una proteïna que resulta imprescindible per a que el virus pugui entrar dins la cèl·lula (pots repassar el post sobre virus de fa uns dies), anomenada CCR5.

Però aquesta elevada prevalença de la CCR5 mutada a la població europea, sobretot a països escandinaus, no és gratuïta, sinó que es deu a l'exposició a diverses plagues que van afrontar els nostres ancestres. Al 2004, el professor Christopher Duncan i la Dra Susan Scott van publicar el llibre Return of the Black Death, on apuntaven que entre el 1347 i el 1660 Europa va ser arrasada per una sèrie d'epidèmies d'un virus letal causant de febres hemorràgiques, responsable d'unes morts que en un principi havien estat atribuïdes a la pesta bubònica. Aquest virus utilitzava el mateix mecanisme que el HIV per infectar les cèl·lules, basat en la proteïna CCR5. Per tant, aquells individus amb la mutació eren resistents al virus hemorràgic letal. Però eren només uns pocs, tan sols 1 de cada 20000 europeus, segons les estimacions dels mateixos investigadors. L'arribada del virus va fer estralls. Amb una mortalitat del 100% va eliminar a gran part de la població del vell continent excepte als portadors de la CCR5 mutada. De forma que, un cop passades les epidèmies, la prevalença de la mutació havia augmentat fins a 1 de cada 10 individus.

Vet aquí com els humans hem estat sotmesos a selecció natural mitjançant un virus. I vet aquí com uns mutants que representaven un 0.005% de la població a l'edat mitjana ara són el 10%. I si el HIV no hagués estat identificat, fàcilment haguessin pujat al 20%, o al 50% en un futur immediat.

Així que, qui sap, potser tu mateix/a ets un/a mutant. Potser ets tu el proper graó de l'evolució de l'espècie humana i encara no ho saps. Sigui com sigui, per si de cas... cuida't molt!.


Fonts: The TalksOrigin Archive, ScienceDaily

9 comentaris:

MARTELL DE REUS ha dit...

Amb tot el que ens ha caigut els darrers dos-cents anys gosaria a afirmar que els catalans hem patit una mutació que ens ha donat resistència davant de tant d'español. Potser és l'all i oli el desencadenant de tot plegat?

Alasanid ha dit...

Molt ben il·lustrat, ara ja sé que no tots els mutants són com els pinten.

Pel que fa als nivells de colesterol d'aquells mutants en saps algun valor?

Sort que mutant podem parar un virus (com a espècie).

PS: ara ja sabem qui substituirà als vells Stallone i Schwarzenegger (copiat directament d'internet, no m'ateveixo a provar-ho).

P ha dit...

Aquest si que és un super humà!

http://www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_PK=638572&idseccio_PK=1011

Goblin77 ha dit...

Es un gran exemple de com els humans com especie ens hem adaptat, o millor dit estem en proces d'adaptacio a les epidemies que ens rodejen. Possiblement ara entre nosaltres ja hi hagi alguns mutants amb una mutacio en alguna proteina, potser tambe la CCR5, que els faci immunes al virus H1N1 que es ara tant famos. Molt bona explicacio! Molt didactica tambe! ;)

Osti Pere el Bolt podria ser un superhuma, espero que no es veji esquitxat per el dopatge dels pebrots, ara ja quan veus aquests atletes vols confiar que no s'han dopat pero quan exemples de decepcio tenim!! Espero que en Bolt no sigui un mes!

noemi ha dit...

Un cop més aquest post, em reafirma amb les meves creences, potser hauríem de realitzar més estudis sobre la gent sana per poder salvar al malalt, i això ho reflexo a tots els nivells, sempre ens acostumem a analitzar els problemes però no a analitzar les situacions òptimes, curiós i molt molt la resistencia al virus HIV no en tenia ni idea!!

zel ha dit...

Se m'estan acudint uns desigs de mutacions... que, vaja, alguns farien que potser, amb sort i anys, s'acabessin certes plagues de dues cames...

Vallve ha dit...

De fet, tots som mutants. Algú es creu que no ho és? Llavors que busqui el seu doble .....

Asimetrich ha dit...

Martell de Reus, jejeje, osti i tant, aquesta me la vaig deixar. No sé si la mutació seria una que ens dona més paciència o una altra que ens fa més tontos que la resta. Però alguna cosa ha d'haver-hi, això no és normal! ;-)

Alasanid, si preguntes a Califòrnia, crec que et diran que de Schwarzenegger amb un ja n'hi ha prou!. En quant als valors, no he arribat a veure'ls, és un estudi força vell del que no he trobat la referència, així que m'haig de refiar d'altres fonts ... :-(

Pere, i tant, aquest paio ha de tindre alguna cosa per allí, és impressionant. Un superhumà de totes totes.

Albertinho, no crec que sigui per preocupar-se, els han fet proves de dopatge i ja han dit que cap dels finalistes anava drogat. A més, diria que en velocitat el doping està molt limitat, ja que l'únic que pots optimitzar del teu físic és la massa muscular (de moment, a no ser que hi hagi algo que augmenti certes activitats enzimàtiques relacionades amb el metabolisme anaeròbic), i en Bolt no és precisament una massa de músculs. Tu sí, per exemple jejeje

noemí, i tant, una visió molt encertada. Però no et pensis que no es fa, la variant ApoA1Milano, per exemple, ha estat usada pel disseny de fàrmacs contra l'aterosclerosi, i la myostatin, la del supernen, està sent investigada per aplicar la seva mancança en el cas de distròfies musculars etc...

zel, osti si les mutacions atenguessin als nostres desigs, què bonic que seria jejeje.

vallve, i tant, tots som peces úniques... però qui dels que aquí escriuen serà el proper pas de l'escala evolutiva de l'espècie humana? tatxaaaaaan (volia fer una onomatopeia de misteri) :-P

Vallve ha dit...

Seguint amb el tema de que tots som mutants .... http://www.elpais.com/articulo/sociedad/Todos/somos/mutantes/elpepusoccie/20090827elpepusoc_12/Tes