dilluns, 27 d’octubre del 2008

xoc de civilitzacions?

Ha estat casualitat, però justament quan encetava el llibre the Afghan, , un thriller sobre terroristes Islamistes de’n Frederick Forsyth, he començat a supervisar una noia Àrab, alumna de màster. De cop m’he trobat amb tot un munt de revelacions sobre el món Islàmic. Al llibre del Forsyth he trobat un passatge que resumeix alguna de les nostres converses. Tradueixo les respostes d’un fictici professor del Koran a les preguntes d’un auditori.


Vostè va dir que està en desacord amb el qualificatiu de fundamentalista en referència a la filosofia dels terroristes, perquè?


Per que es tracta d’un error. La mateixa paraula implica “anar a les bases”. Però els que posen bombes als trens i autobusos no estan anant a les bases de l’Islam. Estan reescrivint el seu propi guió, i després argumenten retroactivament, intentant trobar passatges que justifiquin la seva guerra.
Hi ha fonamentalistes a totes les religions. Monjos cristianes en ordres de clausura, fent vot de pobresa, castedat i obediència, aquests són fonamentalistes. Els Ascetes existeixen a totes les religions, però no clamen indiscriminadament per l’assassinat d’homes, dones i nens. Aquesta és la frase clau. Jutgi a totes les religions i les sectes dins aquestes religions segons aquesta frase i veurà que voler tornar a l’ensenyament de les bases no és terrorisme. Per cap religió, incloent-hi l’Islam, ensenyar les bases no vol dir assassinats massius.

Llavors, com anomenaria als terroristes actuals? Jihadistes?


Fins i tot Jihad és una paraula equivocada. Per suposat que la jihad existeix, però té regles. Pot tractar-se d’una lluita personal interior per esdevenir un millor musulmà, però en aquest cas és totalment no agressiva. O pot tractar-se de la veritable guerra santa, lluita armada en defensa de l’Islam. Això és el que els terroristes diuen que fan. Però han decidit esborrar les regles del text.
L’autèntica jihad només pot ser declarada per una autoritat Korànica legítima de provada i acceptada reputació. I Bin Laden i els seus acòlits són notables per la seva manca d’educació. Inclús si occident hagués atacat, ferit, danyat i humiliat l’Islam i així tots els musulmans , hi ha regles i el Koran és absolutament específic amb això. Està prohibit atacar i matar aquells que no t’han ofès ni t'han fet mal. Està prohibit matar dones i nens. Està prohibit agafar hostatges i torturar o matar presoners. Els terroristes d’AQ i els seus seguidors fan aquestes quatre coses diàriament. I no oblidem que han matat més musulmans que no pas cristians o jueus.

...


Tots els terroristes suïcida han dit ser màrtirs. Com ho justifiquen?


Malament. És perfectament factible morir com un màrtir lluitant per l’Islam en una autèntica guerra santa. Però un cop més hi ha regles bastant específiques al Koran. El guerrer no pot morir per la seva pròpia mà ni tan sols quan s’ha presentat voluntari per una missió sense retorn. No ha de saber el lloc ni el moment de la seva mort.
Els suïcides fan exactament això. A més el suïcidi està específicament prohibit. Durant la seva vida, Mahoma va refusar beneir el cos d’un suïcida tot i que havia acabat amb la seva vida per fugir de l’agonia de la malaltia. Aquells que cometen assassinats en massa i suïcidi estan destinats a l’infern, no al paradís. I els falsos predicadors i imams que els avoquen a fer això els acompanyaran en la seva caiguda.






I avui, després d'estar dues setmanes treballant colze a colze amb ella, haver compartit converses i bromes, em pregunto a on cony està el xoc de civilitzacions del que tant s'ha parlat i es parla. Pot ser no existeix cap xoc de civilitzacions, sinó un xoc d'interessos. Igual que una papallona que aleteja aquí pot causar un huracà a l'altra banda del món, l'interès egoista d'una sola persona prou poderosa pot arribar a enfrontar dues cultures tan diferents i alhora tan iguals com les nostres. I llavors volen disfressar l'ambició d'idealisme.

Defensar les idees amb violència porta a inventar excuses per justificar la guerra. I al final només queda la violència i les idees es dilueixen en un mar d’excuses.

5 comentaris:

noemi ha dit...

Estic d'acord en què més que un xoc de cultures, és un xoc d'interessos, sobretot de no donar tota la informació, perquè avui en dia qui té el poder de la informació és tant perillós com el desconeixement de la mateixa, crec que el millor és que cadascú investigui, i s'interrelacioni amb la resta per poder tenir una idea més sòlida i completa, espero que aprenguis molt d'aquesta noia, com ella ho faci de tú, nodrir-se mútuament hi ha res millor?

Ferran Porta ha dit...

És que no cal donar-hi gaire voltes -perdó per sonar sobrat. De xoc de civilitzacions, ni de broma. Què civilitzacions ni què mandangues! ¿És que potser no venim tots al món pel mateix forat, i en marxem amb l'últim sospir? De xoc de civilitzacions, res; el que hi ha són els interessos d'uns quants, digues-li Bush, digues-li Bin Laden, digues-li com vulguis... i la resta se suposa que ens hem de posicionar amb uns o amb altres. Juguen amb nosaltres, com en un tauler d'escacs.

Buf, m'ha sortit d'una tirada!

Asimetrich ha dit...

noemi, i tant, oportunitats aixi nhi ha poques.

ferran, si de fet son coses que mes o menys tothom te assumides. Pero de vegades no sabem fins a quin punt arribem a estar equivocats quan parlem de jihadistes, fonamentalistes, etc. I aquests malentesos acostumen a causar idees desenfocades de tot allo que a primer cop d'ull ens sembla diferent.

P ha dit...

Amb retard, però també m'ha agradat força el post. No hi ha res com conèixer gent d'altres cultures per adonar-te que lo del xoc cultural que es parla només serveix per a crear desavinences entre pobles i que acostuma a xocar més aquell que no veu ni tracta d'entendre la cultura dels altres.

Asimetrich ha dit...

I tant pere, en aquest món on la informació es pot trobar amb un sol clic no deixa de sobtar-me q hi hagi gent incapaç de contrastar i continuï llegint i escoltant només el que l'hi interessa. Després venen els mal entesos.