dissabte, 13 de setembre del 2008

Algú ha vist un forat negre per aquí?

Hola. Hola. sí sí. probando. nnnnnnno nnnnnnnno. ehemm. Bé, doncs sembla que el món segueix com estava, fet una meeeerda però com estava. El que vol dir que el LHC no era la fi del planeta.

Avui estic gos i només et porto un parell d'actualitzacions de dos posts anteriors. En primer lloc el de viure dins la cèl·lula. El Santi (gràcies dear colleague) va deixar un últim comentari on donava la direcció del vídeo íntegre, a on una veu en off ens narra tots els processos i explica el significat de les imatges que es veuen. De fet s'ha de reconèixer que el vídeo del post original era molt més "poètic", amb aquella música i les imatges més espectaculars. En aquest altre vídeo, fet amb finalitats didàctiques, podràs trobar explicacions detallades, tot i que pugui perdre encant.

La segona actualització fa referència al post un dia per la història, referent al LHC. Un dels objectius d'aquest experiment és trobar (al menys intentar-ho) el Bossó de Higgs, una partícula subatòmica sense la qual és impossible sostindre els fonaments de la física actual. Aquesta partícula és l'encarregada de donar massa a les demés partícules, d'aquí la seva importància. Sí, ho sé, sembla complicat ... perquè ho és, coi, perquè ho és. Però l'altre dia vaig llegir un article a on s'explica molt bé. Parteix de la paràbola que, al 1993, el físic David Miller va fer servir per explicar-li al ministre Britànic de ciència, William Waldegrave, què era això del Bossó de Higgs i perquè el govern Anglès havia de continuar finançant els experiments. La paràbola és aquesta:

"La sala de reuniones del partido tory está llena de militantes que charlan tranquilamente cuando, de pronto, la señora Thatcher entra por la puerta. A medida que Thatcher camina por la habitación, los militantes más cercanos forman corrillos a su alrededor y, en consecuencia, dificultan el movimiento de su líder."

La Tatcher seria una partícula i els militants serien Bossons de Higgs. L'acumulació de Bossons seria la responsable de donar massa a la Tatcher ... bé, no continuaré que encara la liaré més. Si tens interès per saber què és el Bossó de Higgs (que avui és tan cool i tan posh com saber què és un iPhone) et recomano que li facis una ullada clicant aquí

Una abraçada

(P.D. Les col·lisions a LHC no començaran fins a l'Octubre, el que vol dir que el món encara pot petar)

14 comentaris:

Ferran Porta ha dit...

Em temo que el nostre món no s'arregla ni amb un mega-pet del famós LHC. Vaja, que ens l'haurem de menjar amb patates durant anys i panys... :(

Salut.

P ha dit...

Ep! em mola molt això del bossó de Higgs. Sembla que els ultres catòlics han trobat una nova diana, a veure si així deixen tranquil·la l'evolució... jeje! :P

Goblin77 ha dit...

Higgs o Higgins?

EI TIU QUE JA HA COMENÇAT SANTA TECLA!!! ;)

Cap a Tarragona falta gent!

Goblin77 ha dit...

Higgs o Higgins?

EI TIU QUE JA HA COMENÇAT SANTA TECLA!!! ;)

Cap a Tarragona falta gent!

Goblin77 ha dit...

Per si no quedava clar, la web dels collons m'ha fet repetir el missatge dos cops! :)

Goblin77 ha dit...

Higgs o Higgins?

EI TIU QUE JA HA COMENÇAT SANTA TECLA!!! ;)

Cap a Tarragona falta gent!

Asimetrich ha dit...

Coi, albertinho, gràcies per la teva contribució desinteresada a l'engordiment dels comentaris d'aquest post. He flipat en veure'n tants de cop!. Això de Sta Tecla, però, ja es veurà, potser aquest any has d'anar buscant-me un substitut per la plaça de les granotes. :-(

Asimetrich ha dit...

ferran, home si peta l'LHC poca cosa quedarà del planeta. De fet seria l'única forma d'arreglar-lo a curt termini, fent-lo desaparèixer.

pere, i tant! aquests arramblen amb el que poden. Clar, per ells és molt fàcil, només els hi cal inventar-se historietes sense demostrar-les.

Miquel Duran-Frigola ha dit...

com que veig que en ferran (hola ferran) té un interès molt noble en què el món s'acabi, vull fer-li saber que no està sol. sempre ajuda, i que si té alguna idea sense ànim de lucre doncs jo l'ajudaré.

mentrestant, asimetrich, ja que estem aquí, no està de més llegir-te i de passada aprendre algunes coses. tho agraeixo.

Asimetrich ha dit...

Però a veure, kennen i ferran, parell d'activistes pro-destrucció del món, que tampoc cal que desapareixi la terra per arreglar les coses, n'hi ha prou amb que desapareixem els humans!. D'això, alguna idea? ;-)

Vallve ha dit...

Tens raó que el vídeo del post original, amb la música era més "poètic".

Goblin77 ha dit...

Ep tio ja t'he votat als Cats! Pensava que ja ho havia fet fa temps perquè vaig escriure en el cats blog en favor del teu blog, però ara he vist que hi ha un formulari i tot! :)

El premi que és algun viatge a les Canàries a repartir entre els que t'hem votat? ;)

noemi ha dit...

Albert no et preocupis que del premi ja m'encarregaré jo ....
Que diuen que voleu petar que? a qui? deu meu aquest blog s'està convertint en algu muy pericoloso..

Asimetrich ha dit...

Gràcies, Albertinho, si guanyo ja et donaré un bon premi jejjee

Noemí, aquest blog és molt pericoloso, però molt molt