dijous, 21 de febrer del 2008

Mapa global de l'efecte de l'home sobre els oceans

En DJ Raman m'ha fet arribar una informació que dona una visió molt més àmplia del que s'exposava al post gotes a l'oceà. Es tracta del primer mapa global de l'impacte de l'activitat humana sobre els oceans de La Terra.



A la revista Science de la setmana passada es publica el treball de 19 científics de diverses institucions col·laborant per un estudi conduit per la Universitat de California. L'estudi de diferents activitats humanes a l'oceà ha permès composar un total de 17 mapes globals diferents, que recullen des d'activitats pesqueres fins a canvi climàtic o pol·lució. I la superposició d'aquests 17 mapes resulta en el primer mapa global de l'impacte total humà sobre l'ecosistema més important de i per el nostre planeta.



El resultat és esfereïdor. Ni el mateix Ben Halpern, un dels líders del projecte, s'imaginava que el resultat pogués ser tant nefast. Si bé tots ens podíem fer una idea, la imatge és força descoratjadora. Veure que gairebé la totalitat dels oceans està afectada i que una enorme proporció ho està a alts nivells no és la millor noticia que podríem rebre. Però per altra banda ... que podíem esperar?.



Click sobre el mapa per veure'l en detall.


Pels més curiosos ... Com es va fer el mapa?


La concepció del mapa va incloure un procés fonamentat en 4 passos. El primer, la quantificació de l'impacte de les diferents activitats sobre els diferents ecosistemes marins.


En segon lloc, van recollir i processar dades a nivell global sobre quin ecosistema es troba a cada punt de l'oceà. I van fer el mateix amb les diferents activitats humanes que es desenvolupen arreu del món.


Al tercer pas, es processen conjuntament els resultat dels punts 1 i 2 obtenint-se una puntuació per cada lloc del món. Aquesta puntuació serà un índex de l'impacte que te una activitat determinada sobre un punt de l'oceà, on hi haurà un ecosistema concret. Així es defineix una "puntuació d'impacte humà" per cada lloc del món.


Per últim, utilitzant dades sobre la condició actual dels diferents ecosistemes, es pot "corregir" l'índex d'impacte a algunes zones, aconseguint un valor més proper a la realitat.


Tot i que hi ha certes activitats de les que es desconeix l'impacte "real" donada la manca de dades, aquest mapa proporciona una eina fonamental per determinar com cal regular les diferents activitats humanes per tal de preservar certs ecosistemes.

La ciència a fet la feina. Ara cal que els gestors li facin cas. De no ser així, aquest mapa global passarà de ser una eina potent a no ser més que un bonic pòster de colorins penjat a l'oficina d'algun oceanògraf.

Nota: Gràcies DJ Raman!! ;).

4 comentaris:

Jose Ramos ha dit...

Buenas, no tuve tiempo estos últimos días de mirar las nuevas por los blogs...., y me encuentro el link que te envié vía Albertinho....
Has dejado bastante claro en este resumen sobre lo que trata el artículo...., por eso como decía en el "cosa a dir", un link al artículo completo estaría bien...
Por cierto, cuando vuelves a las islas británicas???, que si no es antes del jueves date una vuelta por El Cau....jejejeje..., que es 28..

salu2

Asimetrich ha dit...

Ei, el link está, tanto a la información que me enviaste como a la fuente primaria en Science. Lo que ocurre és que el artículo complto sólo se puede ver bajo subscripción, por lo que es necesario o bbien pagar o bien conectarte desde una universidad o institución que esté suscrita a la revista.

Y me voy el miércoles ... mañana. Lástima!!

Goblin77 ha dit...

Recuperant el temps perdut, ja he llegit un post més...jijijiji!!!


Escolta ...sabent això després et surt el gilipollas del Rajoy dient que su primo li ha dit no sé què i què qui sap com estarà el planeta d'aquí a 200 anys. Aquest és el cas que ens fan a la comunitat científica no? El problema és que molt dels gestors són subnormals profunds!

Realment la visió del mapa és esfereïdora!

Asimetrich ha dit...

Jajaja. Tio ets un petardo ... mira que comentar ara aquest post ... ara em faràs mirar a l'arxiu a veure si has posat comentaris a algun post del desembre de l'any passat! jejeje, és broma homeeee ... sempre és un plaer comptar amb els teus comentaris... encara que sigui amb un mes de retard!

...
aiii sempre fent-se esperar ... ;-)