divendres, 29 de febrer del 2008

La terra en expansió?

De ben petits ens han explicat la teoria de la tectònica de plaques i la deriva dels continents. Així s'expliquen les grans formacions, continents, serralades i grans fenòmens naturals com volcans, terratrèmols, etc... Però cap profe ens ha explicat la hipòtesis del dibuixant de còmics Neil Adams. Una hipòtesis que ens diu que la terra podria estar expandint-se.



Així, en Neil Adams explica la perfecta coincidència dels perfils continentals partint de que la terra era una esfera compacta fa uns pocs milions d'anys. La seva expansió hauria anat esquerdant la part més superficial del planeta i allunyant els diferents fragments, que avui coneixem com a continents. Així, suposant que els continents van ser una superfície homogènia, la posició actual dels continents suggeriria un augment progressiu de la curvatura del planeta deguda a l'expansió. La hipòtesis es fonamenta també en l'edat dels fons oceànics, que diferents estudis mostren com relativament (i sorprenentment) joves comparats amb la superfície terrestre. L'expansió del globus, doncs, també explicaria aquestes dades ja que suposa que els fons oceànics no existien al principi sinó que han anat apareixent a mesura que la terra creix.




Figura 1. L'expansió de la terra donaria explicació a la perfecta coincidència dels perfils continentals.




Per últim, entre altres coses, es fa referència a la presència dels dinosaures com a primers grans animals del planeta... i últims. No t'has preguntat mai perquè ara no hi ha animals tant grans? Segons la hipòtesis de l'expansió de la terra, per que a un planeta més petit i amb menys massa, la gravetat seria inferior a l'actual i això propiciaria la presència d'animals tant enormes com els dinosaures.



com passa amb totes les hipòtesis, hi ha detractors. Per que, com s'explica que augmenti la massa de la terra? D'on es treu la matèria necessària?

Així doncs, vivim a la superfície d'un globus que s'infla progressivament? I ara m'entra en canguelis ... I si peta què????



Us deixo un vídeo. És força espectacular i explica amb més profunditat el que us resumeixo al post.



5 comentaris:

Vainilla ha dit...

Hola q tal? Vaja teoria això q la terra creix oi? PErò d'on surt la matèria pq creixi? o és que es va buidant per dins, va, no tinc ni idea, es massa complex. A lo q iba, el video ja no està disponible i m'he quedat amb les ganes de veure'l, q em podries donar el link? Gràcies

Asimetrich ha dit...

Ah no?

Pos jo el puc veure desde el blog sense cap problema. El link és:

http://es.youtube.com/watch?v=7kL7qDeI05U&feature=related

Asimetrich ha dit...

En quant a lo de la matèria ... ni pajorela idea. De fet és la crítica més forta que se li fa a la hipòtesis, ja que en cap moment es parla d'on podria sortir aquesta massa addicional.

Però bé,és una hipòtesis alternativa a la tectònica de plaques per explicar el moviment continental. Tot i que de fet una no exclou l'altre i suposo que fins i tot es podrien complementar. De fet, no es diu (i s'accepta) que al principi tota la massa continental estava junta formant Pangea?

Per altra banda, és ben acceptat que l'univers està en continua expansió ... i no se si es sap ben bé que hi ha als "espais buits" que queden. Si l'univers s'expandeix, perquè no la terra?

Vainilla ha dit...

Una altra crítica a l'expansió de la Terra podria ser que a part de la nova matèria per engrandir la Terra, d'on surt l'aigua per omplir els oceans? Aquesta aigua estaria a sota de la terra? Això tb es una mica complicat, pq això voldria dir q es pot "crear" aigua, cosa que en aquests moment fa molta falta en molts llocs del món. La veritat que aquesta teoria, q podria complementar la de la Pangea dóna molt que pensar. Suposo que tb podrien fer estudis, sino es q ja s'estan fent d'anar mesurant distàncies, q només seran significatives al llarg de molts anys pq s'aprecii una variació. D'on treus totes aquestes coses tan interessants? jeje, m'ho passo molt bé llegint tot això.

Asimetrich ha dit...

Bueno a sota o a sobre ... a l'atmosfera ... jejeje. En quant als estudis, sí suposo que els podrien fer. Però per quan treguissin alguna conclusió potser ja hauríem petat com un globus.

Ah ... i no puc revelar les meves fonts ... jejejeje