dimecres, 19 de març del 2008

matinnnns.sí aigua.no


Per ambientar-te en un dels meus matins, et recomano donar-li al play que tens just aquí a sobre.

Em desperto (parlo d'ahir) com cada dia amb el politono de la musiquilla de “El Golpe”, gran pel·lícula ... maleït politono. M’aixeco, m’estiro hhhhhhhhmmmm, encara no he obert els ulls. Em poso les pantufles i vaig arrossegant els peus cap al menjador, tot recordant al nostre antecessor homo erectus ... ... ... cosa de les primeres hores del dia. Em faig un Nescafé Caputxino i unes chocolate chunk cookies (amb un 40% de chocolate chunks!) i connecto amb TV3 a la carta ... Tararariii tarariiii tariiiiiiii .... “Els matins”. Surt la cara del Cuní (ufff) matinspuntsi matinspuntno. Avui parlen de l’aigua.

Es veu que es vol portar aigua del camp de Tarragona cap a Barcelona, cosa que els Tarragonins han dit matinspuntno matinspuntespotsaberdequeaneu?. El Cuní explica que ja s’està parlant d’insolidaritat, però que els Tarragonins diuen que d’insolidaris res, que tenen les petroquímiques, parcs eòlics, centrals nuclears i tot allò que no es vol a la resta del territori ... que de solidaris ja en són i han estat prou...

I jo em poso d’empeus sobre la cadira, encara amb les laganyes penjant dels ulls i aplaudeixo al Cuní ... oleee oleee. Però de cop el Cuní diu “però deixem aquestes qüestions de banda i parlem del que interessa, el transvasament d’aigua desde Tarragona”. Em quedo amb les mans a mig picar, se m’obren els ulls com a taronges (per primer cop) i l’homo erectus destrempa de cop.

Espera espera espera ... per un cop que voleu dir les coses pel seu nom ... i ho deixem de banda? És clar... segons després engeguen la tertúlia ...

“home, tant que es queixen de les petroquímiques. Bé que donen llocs de treball i han fet augmentar l’economia de la zona. Si no fos per això, a veure que seria de Tarragona” diu un dels il·luminats de la tertúlia. “De fet allà on han de posar restriccions de trànsit és a la zona de Barcelona. Això t’indica a on està l’autentica contaminació. I no és pas a Tarragona que limiten el trànsit, sinó aquí” Diu un altre dels il·luminats ...

Sereu fills de ... ... ... canfanga! Pixapins!. Com podeu dir això?

Agafa el cotxe i ves de camí cap a Tarragona qualssevol dia cap al tard, a la nit. A mig camí veuràs un fulgor daurat a l’horitzó ... no és la posta de sol. Tampoc un gran incendi. És el fulgor dels cremadors de la petroquímica que es veu al menys 50 kilòmetres abans d’arribar a Tarragona. Després veste’n cap a la Pobla de Mafumet (de malfumet que li diuen) i comprat una casa allà ... al vell mig de la petroquímica ... si tens collons!. Passeja’t des del sud de Tarragona fins a l’oest i et semblarà que et trobes al mig de la película Blade Runner, a una ciutat de malson formada per tubs, conductes, dipòsits, ... Després ves cap a Ascò o Vandellòs i fes una ullada a les nuclears, a veure que et semblen ... i de pas passa’t pel coll de la Teixeta i admira el parc eòlic que han plantat allà. I abans d’anar a dormir fes una volta per Tarragona a allò de les 2 del matí, quan les empreses deixen anar tot allò que no gosen durant el dia, i ensuma l’aire, ja veuràs quina olor de ... ... roses!. Al matí següent ves-te’n cap a un punt elevat de Tarragona i mira direcció Valls. No cal tindre massa sort per trobar-se una o varies columnes de fum negre que puja del polígon petroquímic i es suma a la fumarada dels cremadors. Admira com aquesta fumarada puja i forma una capa groguenca que s’estén kilòmetres i kilòmetres. I després vens i em tornes a dir tot això a la cara. Aquestes empreses donen llocs de treball, sí. També ho fa la indústria armamentística i fins i tot la droga dona molts diners ... au doncs, xauxa i a ballar tots d’alegria.

Saps que? Dóna’m cues de 1 hora cada matí i restriccions de trànsit a Tarragona i et portes les petroquímiques al costat de casa teva, val?. I les nuclears. I et muntes un parc eòlic a Collserola. Si Tarragona ha hagut de pujar a mans de la petroquímica és gràcies a l’esforç que s’ha fet des del govern català per impulsar els territoris: A Tarragona li posem les petroquímiques i a Barcelona el Parc de Regulació Genòmica. Negociem i ens deixem la pell per tindre vols transoceànics des del Prat, però que els de Reus paguin nosequants milions a Ryanair per que no marxi del seu aeroport. Posem unes quantes estacions de l’AVE al mig de Barcelona i fem l’estació de Taragona a ... 10 kilòmetres de la ciutat!. Vine aquí i pregunta com pots anar a Montblanc amb transport públic ... no espera ... no cal anar a Montblanc ... intenta agafar un bus des de l’aeroport de Reus cap a Tarragona, a veure si tens sort... i et deixaràs de queixar dels retards de rodalies de Renfe.

I després de que el camp de Tarragona ha estat la font energètica catalana durant tot aquest temps, ara anem a agafar l’aigua ... Què us heu pensat que som?. Us heu pensat que som els Curris de Barcelona (recordant als Fraggle)?. Uns enanitos que treballem per vosaltres i ens alimentem de ... fum?. Uns passerells que es passen el dia cuinant calçots per vosaltres i que hivernem la resta de l’any? Aneu a Tarragona a agafar l’aigua aneu, que us ficaran els calçots pel darrera!.

Figura 1: Tarragonins anant cap a la nuclear per abastir d'electricitat a la capital

L’aigua és un problema de tots ... no només vostre. Ja que teniu la seu del govern allà, aneu i pregunteu per l’estat de la xarxa de distribució d’aigua catalana. S’està perdent vora un 50% de l’aigua per les fuites a les canonades, no cal anar a transvasar l’aigua de cap altre lloc, per que a tot arreu es necessita. I si al final, i en el cas de que no tinguis aigua per veure, us en donem ... graveu-vos-ho al front i penseu en Tarragona amb els termes que ens mereixem. No som aquí per servir-vos, si voleu aigua (o aiga) demaneu-la per favor i ni m’esmentis la petroquímica per que llavors et donaré l’aigua amb lavativa.

Bé petits. Si sou de Barcelona no us ho prenguéssiu malament, aquesta és una resposta als il·luminats de la tertúlia matinnnspuntsi matinnspuntno, en cap moment em refereixo als Barcelonins en general. L’enquesta que feien reflexava que vora un 70% dels espectadors estava en contra de transvasar l’aigua (al menys quan jo he marxat), el que vol dir que també hi ha gent a la capital que pensa, com jo, que els transvasaments no són la solució. Fet aquest aclariment, m’acomiado que demà serà un altre dia ... però el mateix politono.

3 comentaris:

Teresa Bosch ha dit...

Un bon post (i que consti que sóc de Girona i ara mateix visc a Barcelona).

Asimetrich ha dit...

jejeje. Gràcies Teresa, sent així la teva opinió val per dos!. ;-)

Goblin77 ha dit...

És que heu d'acceptar que Barcelona és la capital de Catalunya , collons!! ;)

Bromes a part, no entenc l'aposta per solucions d'emergència, quan el que s'ha de fer és promoure i començar, ara que potser encara som a temps, mesures a llarg temps. Menys trasvassaments i més plantes dessaladores o plantes purificadores d'aigua com apuntaves en un altre post.

Investigació i solucions a llarg termini, res de solucions temporals.