dimarts, 25 de març del 2008

Van existir els Hobbits?



Tots tenim en ment els homenets petits i peluts que a l’obra de JRR Tolkien “El senyor dels anells” salven el món. Frodo i Sam, dos petits Hobbits, la sexualitat dels quals ha estat força discutida, van portar l’anell únic a les entranyes de Mordor i el van destruir (ups, espero no esguerrar el final del llibre –o la pel·lícula- a ningú). I si haguessin existit uns éssers similars als Hobbits de Tolkien en l'antiguitat, fa milers d'anys?


Al 2003 uns científics australians es van plantar a la illa Indonesia de Flores cercant pistes sobre la migració dels humans des de Àsia fins a Austràlia. Aquesta cerca els va portar a descobrir uns fòssils que semblaven humans, però tot i pertànyer a un individu adult, eren extremadament petits. A més, la calavera que van trobar tenia certes particularitats que recordaven als cranis dels ximpanzés. Així es va començar a parlar d’una nova espècie d’homínids, l’Homo Floresiensis. Aquests homenets es van començar a conèixer amb el nom de Hobbits, rememorant els personatges de Tolkien. No en va, a la illa de Flores es parla d’un ésser mitològic, el Ebu Gogo, un home petit i pelut que es dedica a robar menjar i viu en coves ... portarà també un anell penjat al coll?.

calavera trobada a la illa Flores: Pertany a una nova espècie d'homínid?

S’ha discutit molt sobre si les restes trobades a la illa de Flores pertanyen a una nova espècie... i sembla que per ara guanyen els escèptics. En primer lloc es parla de que aquest Homo Floresiensis podria ser un grup d’humans moderns que s’havien adaptat a les condicions d’una illa petita com és Flores, resultant en humans de molt baixa talla. També s’ha parlat molt de la possibilitat que la calavera de Flores fos d'un humà amb algun defecte genètic.

Aspecte que tindria l'Homo Floresiensis al teu costat (considerant que facis 1.80 metres, és clar)

Al 2006, La paleoantropòloga Lee Berger de la University of Witwatersrand de Johannesburg (vaja noms!) va descobrir un jaciment a la illa de Palau, a la Micronèsia ( que no a Palau de plegamans) on es van trobar tota una sèrie d’ossos d’Homo sapiens de talla molt petita, molt similars als de l’Homo Floresiensis. Els seus descobriments publicats aquest mes donen més força a la hipòtesis de que el de Flores també devia ser un Homo sapiens però amb algun problema de creixement. També aquest mes a vist la llum un estudi basat en dades antropomètriques que apunta la gran similitud entre els ossos de Flores i els dels humans que pateixen Cretinisme, una malaltia deguda a la mancança de Iode, causant de talla petita i certes característiques facials que encaixarien amb aquests humans reduïts.

La polèmica continua. Serà l’Homo Floresiensis una nova balda de l’evolució del mico a l’Homo sapiens o serà només un malalt de Cretinisme?. Potser no és ni un ni altre, potser es tracta d’un Homo sapiens diferent, com són els Pigmeus africans que arriben als 1.5 metres o els Tutsis, a Burundi, amb una estatura mitja de 1.83 metres. L’establiment de l’Homo Floresiensis com a nova espècie continua, així que encara no podem saber si van existir els Hobbits o no. En qualssevol cas, aquí us deixo un petit resum de la pel·lícula “El senyor dels anells” ... pels nostàlgics ...






11 comentaris:

Jose Ramos ha dit...

Se te va la pinza o es que Orco (de He-Man) también existe???, jejejejejee.....
Yo he visto algún que otro Ewok (de la Guerra de las Galaxias) por la Facultad....pero ver esto de Hobbits....puede ser que por ahí sí y sean Ewoks mutados....

P ha dit...

Ei! m'ha anat molt bé aquest post, ja que només he vist una de les pelis, i no he llegit el llibre, així que ara ja se el final i en 5 segons he vist la peli jejeje!

Asimetrich ha dit...

Dj Raman, no es que se me vaya la pinza, es asi. De verdad que les llaman Hobbits al Homo floresiensis. Y si quieres ver Orkos, vente para aca q veras unos cuantos jejeje

Llindar tioooo. Aixi ets tu LA famosa persona que no ha vist ni llegit el senyor dels anells?? Joer tambe es casualitat. Bueno quan vulguis texplico el final duna altra: has vist Titanic ?jejeje.

Vainilla ha dit...

Bones! Això q li diuen Hobbits és veritat, he trobat informació a la wikipedia: http://es.wikipedia.org/wiki/Homo_floresiensis
I diu q a la Revista "Nature" en parlen, a mi m'ha semblat interessant.
Fins aviat.

Asimetrich ha dit...

Sí el que passa és que estava perro i no vaig posar els links a les referències... sorry ja se que no és gaire científic però tampoc aspiro al nobel amb aquest blog ;)

Vainilla ha dit...

Ei, q tampoc fa falta posar sempre les referències, és q m'he enrecordat q van fer una peli q anava sobre q trobaven gent "petita" a no sé on, no sé ni tan sols si s'ha estrenat la peli...i he posat homo floresiensis a veure si es q s'havien basat en aketa troballa per fer la peli, i llavors m'he topat amb la descripció a la wikipedia. Per cert, no he trobat la peli..

P ha dit...

Xaval!!! també m'explicaras el final de titanic???? jajajaja! Per cert, tampoc l'he vist però el final d'aquesta és una mica intuitiu jejeje!

Goblin77 ha dit...

Ostia llindar quan ha dit un paio petit i pelut que era una divinitat pensava que t'anava anomenar a tu! jijiji!!! ;)

M'agradat el post, l'he trobat molt curiós, sobretot el fet que s'hagin pogut adaptar a el tamany de la illa. No sé com podrien probar això. El genoma humà s'adapta però tant...

Asimetrich ha dit...

albertinho ... vaig estar a puuuunt jajajaja!!!. Llindar, no és veritat, és per siguir-li la conya a l'albertinho, tu ja saps que sempre estic amb tu (xaqueterooo que ´soooooc).

El tema de l'adaptació es veu que és més freqüent del que ens pensem. De fet a la mateixa illa s'han trobat tot d'espècies animals amb el tamany "canviat" (parlo de fòssils), com llangardaixos gegants (similars al drac de Komodo) i també elefants nans ... que ves a saber com arriba un elefant a una illa ... ja en parlaré més endavant de tot això

Goblin77 ha dit...

Que bo això de la reducció de tamany per acoblar-se al tamany de l'illa! Ja estic esperant el següent post sobre elefants voladors!! :)

P ha dit...

Aquest post té més comentaris dels que calien em sembla ...sou uns mariquites!! :D