dimecres, 16 de gener del 2008

El pitjor negoci

Imaginem una situació:

La casa Renault decideix llençar al mercat un nou model de cotxe, es dirà Renault maraca. Vol que sigui un cotxe competitiu amb la resta de vehicles de la seva gama, i per això inverteix mogollón de pasta en el projecte. Els hi costa temps i esforç, allargant-se durant 4 o 5 anys. Finalment el tenen, el Renault maraca està a punt per sortir al mercat. El cotxe està molt bé, te tot el que ha de tenir, proteccions laterals, ABS, EPS, GPS, ordinador d’abord, un enanito que crida quan no et poses el cinturó, control de velocitat, forat per posar la llauna de cervesa, mans lliures, reconeixement de veu ... vaja, un model plenament competitiu. Així que la casa Renault es reuneix amb la casa Ford i li diu “Té, et regalo aquest cotxe que he trigat 4 anys a dissenyar i que m’ha costat uns quants milions d’euros”. La casa Ford, quan surt de la perplexitat, es frega les mans, agafa el disseny i comença a produir el nou Ford maraca. I sense haver invertit ni un duro, la casa Ford comença a guanyar diners per un tubo.



Absurd, oi?

Doncs així és el negoci de la recerca a Espanya. Amb els diners dels contribuents, Espanya forma investigadors de bon nivell. S’encarrega de la seva formació durant, al mínim, 4 anys, pagant els respectius sous i finançant-li totes les despeses de material.

I quan l’investigador està format, es troba al bell mig d’un desert. Mira a un costat i a un altre, però no hi ha res. I no li queda més remei que començar a marxar, cercant terres més fèrtils, amb l’esperança que algun dia el desert, casa seva, esdevindrà un indret on poder viure. I a l’estranger, entre tant, l’esperen uns quants grups de recerca, fregant-se les mans per que els hi arriba un investigador ja format que començarà a produir desde bon principi. Si existeix un mal negoci a la terra, aquest és el de la recerca Espanyola. Inverteixen en la formació per després regalar l’investigador a altres països.



Conversa entre Espanya (E) i un investigador (I)

I-Escolta, em sembla estrany...

E- Què tens?

I- Bé ... has invertit un bon munt de pasta en formar-me i ara em regales a la competència ...

E- Ah si? Com pot ser això?

I- No sé, això tu que no has desenvolupat la recerca en tot aquest temps ...

E- Recerca? I això què és?

I- Bé ... com t’ho diria ... Es el que proporciona a un país capacitat d’innovació, que es tradueix en patents, creació de noves empreses ... que comporta nous llocs de treball, inversions a l’estranger ... riquesa, vaja.

E- Empreses? Però si ja en tenim aquí.

I- Sí, estrangeres.

E- I què? Donen feina i aporten diners.

I- Això era abans, quan eres un país de mà d’obra barata. Ara les empreses estrangeres marxen a produir a altres països més barats. De fet ja fa temps que marxen ... Aquí en queden ben poques.

E- Sí, pot ser sí. Però també tinc la construcció per generar riquesa ...

I- D’això ... no has vist el que està passant amb la construcció?

E- Sí,és veritat. De fet ja em semblava estrany ... Jo construïa vivendes i jo mateixa me les comprava. Però com això del mercat és un tema bastant absurd, aquest cercle viciós ha fet que augmenti la meva economia. Sóc bona, eh?

I- Eeeh ... sí ja. Però ara el tema construcció se t’acaba ...

E- Home tranquiiiiil, que encara em queda el turisme.

I- I vols dir que el turisme et solucionarà el pitote que s’està muntant..

E- Bé, no se, però jo sempre he improvisat ...

I- Però tu ho veus que les grans potències dediquen molts recursos a la recerca? Que és la única via que te un pais ric per continuar creixent? Fins i tot les potencies emergents estan invertint en recerca per que no els enganxi el toro.

E- Jeje ... toros a mi, amb ho torera que sóc jo.

I- Joeeeeer ... Perquè hauré tret el tema? No desviïs la conversa, dona!. L’únic que et vull dir és que t’he costat una pasta, i que m’agradaria poder compensar-ho amb producció científica. Així jo no hauria de marxar a prendre pel sac i tu trauries un bon munt de diners... i podries continuar creixent.

E-Uffff... es que això de la recerca és molt complicat, noi. Mola més les coses fàcils, a curt termini ...

I- Però això és pa per avui i gana per demà!. Mira, Espanyita, amb el clima que tens i l’estil de vida d’aquí, si donessis quatre ajudes a la recerca, vindrien eminències de tot el món a treballar!!!. En poc temps estaries al nivell de les grans potències. Si tots els Europeus voldrien vindre aquí a viure, has estat triada com el país més desitjat per viure-hi de tota la comunitat Europea!!!.

E-Veus que bé?

I- Però dona ... Espavila!!

E- Mira, saps que et dic? Que això que em planteges és molt complicat. Jo no entenc de recerques. Però home, si ni tant sols el meu president sap parlar Anglés! Que m’estàs demanant?

I- Serà possible ...

E- Saps que et dic?. Tu busca’t la vida que jo ja faré.

Bé petits, aquí queda això.

5 comentaris:

P ha dit...

el post es boníssim!!! però tu t'has pres alguna cosa, no? Ara et desdobles entre la teva personalitat i la d'espanya. jejeje!

Unknown ha dit...

Molt bo !!!
Però passa la recepta que aquí també en volem d'això que et prens.

Fa poc he assistit a una reunió entre membres del CIDEM (Centre de Desenvolupament Empresarialm) que és el braç que te la Generalitat per a promoure la transferència de coneixement, la innovació, la recerca a les empreses, etc etc... i encarregada de promoure els Centres Tecnològics de Catalunya.

Doncs bé, en el resultat d'aquesta reunió es fa palès el missatge del post d'asimetrich. La nostra postura, com a desenvolupadors del Centre Tecnològic és no solament fer recerca al Centre i oferir serveis i assessorament a les empreses sinó promoure la recerca en aquestes empreses. Com? doncs amb exemples tant senzills com:

(detall en homenatje a assimetrich)

E:Empresa (fonamentalment PIME)
C:Centre Tecnològic
O: OPI (Organisme Públic Independent)

C: Escolta E! T'agradaria fer R+D?
E: Sí, però les despeses per a crear la infraestructura necessària son inassumibles. A més, quin projecte podria fer? i com ho hauria de fer?
C: Tranqui tia !! mira, ha sortit una convocatòria del ministeri que subvenciona/financia projectes de R+D a empreses o a associacions empresarials.
E: i?
C: Doncs que podem pensar un projecte, t'ajudem a fer la memòria, i com que de moment el Centre no el tenim construit, lloguem els serveis de recerca d'una OPI per a que faci aquesta recerca. A tu et costarà el lloguer de recursos, a mi em pagues un tant i la resta de la subvenció te la quedes tu. Què et sembla?
E: de conya. però com convenço la OPI?
C: D'això ja m'encarrego jo

Doncs bé, aixo que sembla tant senzill, el CIDEM no ho vol. Textual. NO HO VOL !!!!! Vol que les empreses facin recerca dins el Centre i no independentment. Pq? per apuntar-se el punt guanyador del partit que podrà dir la Generalitat, a través del Centres impulsa la recerca. Doncs bé: Cert a mitjes. Perquè coharta les altres vies.

I perquè se que es coharta? doncs perquè aquesta postura que he expressat amb el diàleg ha tingut com a resultat una aturada del procñes de fundació del Centre, que ara ha d'esperar el vist i plau d'altres departaments de la Generalitat. Una cosa que estava prevista per la tardor del 2007 es farà com a molt aviat el Març de 2008.

Aixi anem.

Asimetrich ha dit...

Collonut. Realment collonut. Està clar que els que en principi entenen del tema tenen les mans lligades. Mentre tot aquest tema sigui monopoli dels polítics i funcionariat relacionat no anirem en lloc.

No som un pais tant lliberal? Doncs perquè no donen llibertat de moviments? es tracta de desenvolupar però no deixen de posar-hi impediments de caire administratiu i burocràtic.

Per cert,ja veig q allà no us cal pas el que em prenc aquí, que si jo em desdoblo el prisma es triplica jejeje ...

noemi ha dit...

Si es trist veure que això succeeix des de fora, des de la llunyania, més m'intresteix veure el que passa dins mateix tal com indica Prisma. Fa molt anys que en parlem, i molts més que ens indignem, no puc veure la llum d'aquest túnel que cada cop és més llarg, i mentre això succeeix, he de veure amb molta injusticia, com s'allunyen de mí les persones que més m'estimo, parella i amics, per aquest motiu, que hi podem fer?

Asimetrich ha dit...

La Noe ha escrit un comentariiii!
La Noe ha escrit un comentariiiiiiii!

oeeeee oe oe oeeeeeeee
ooooooeeeeeeeee
ooooooeeeeeeeeee

Vigila q aixo descriure comentaris es vicios