dimarts, 11 de desembre del 2007

què te a dir un cacahuet d'en Cristòfol Colom?



Diuen que Colom va descobrir Amèrica, al menys sudamèrica, doncs les evidències arqueològiques han arribat a tal punt que ja és ben acceptada la hipòtesis de que els Vikings van fer unes quantes incursions a nord-amèrica abans que el senyor Colom fes el gran descobriment al 1492. però fins i tot el “descobriment” de sud-amèrica per part dels Espanyols es pot posar en dubte.

No fa massa, un mapa Xinés (Figura 1) va causar gran rebombori. En un principi es tractava d’una còpia feta al 1763 d’un mapa original del 1418. Aquesta podia haver estat la proba definitiva del descobriment d’Amèrica per part dels Xinesos... de no ser per que és fals. O així ho dictaminen els experts, entre altres coses per que en aquest mapa suposadament Xinés i suposadament de 1418 es reprodueixen de forma calcada errors de molts mapes Europeus del nou continent fets al segle XVII... apuntant a que és una falsificació que s'ha intentat colar com del 1418.

figura 1. Mapa xinès del món mundial

De totes maneres, no són pocs els acadèmics que defensen la hipòtesis de que Amèrica no va estar descoberta mai, per que sempre es va saber de la seva existència. Però, desafortunadament, les probes en forma de mapa revelador no ens les portarà Indiana Jones després d’arriscar la vida contra els nazis, sinó que cal buscar-les a altres llocs. Per que, com diria Jose M Aznar (ara que parlem d’Indiana Jones i els seus enemics), las pruebas “no se encuentran en desiertos lejanos, no,no,no”. Les probes, les tenim per tot arreu.

Segons el professor emèrit de la Brigham Young University, John L.Sorenson, hi ha centenars de pistes. Ens explica el doctor Sorenson que la presència de molts organismes (entre ells el cacahuet, d’aquí el títol) a ambdós continents en èpoques anteriors al 1492 només es pot explicar per una exportació no natural, que podria dir-se comerç entre els habitants de sudamèrica i els d'altres llocs del món. Entre aquests organismes, objecte d'intercanvi, hi ha una gran quantitat de plantes, o fruits d’aquestes, que es consumien tant al vell com al nou continent, tot i que majoritàriament estem parlant de la India i altres països asiàtics. A la llista d'aquest professor també hi figuren alguns patògens, documentats a texts molt antics, comuns a tots dos continents segurament degut a l'intercanvi entre americans i asiàtics. Però també sobta trobar-s’hi certes races de gossos, i fins i tot de pollastres, que eren presents tant a Àsia com a Amèrica en períodes molt anteriors a l’arribada dels Espanyols al nou continent, segons indiquen diferents estudis arqueològics. Així, si bé en el cas de les plantes pot vindre al cap el transport de les llavors per aus migratòries, és força improbable pensar en una migració del pollastre de granja a través de l’oceà, enfrontant-se a la tempesta mentre maneja un bot de vela.

No són probes indiscutibles, per descomptat, i queda molt per investigar (paraules del doctor Sorenson), sobretot des de un punt de vista multidisciplinar (aquesta última és la meva opinió). No obstant, tot apunta a que Colom no va ser ni el primer en res, i el descobridor de poca cosa. Els homes de l’antiguitat eren tant intel·ligents com nosaltres, i hi han molts aspectes desconeguts de les antigues civilitzacions. I es que la història antiga és massa antiga. Va haver-hi una època en la qual el món occidental va estar sumit en la foscor acadèmica i intel·lectual més absoluta, assetjat pel fonamentalisme eclesiàstic, l’autoritarisme feudal i la tirania monàrquica. Aquella època va ser sens dubte el punt de tall entre la història antiga i la modernitat. A l’edat mitjana es va voler reinventar el món... i ho van aconseguir. Potser Colom no va ser més que un oportunista a qui li va arribar un mapa antic d’unes terres que havien caigut en l’oblit després de segles de documents cremats a la foguera per heretgia. O, segurament, era un tio molt llest que va dedicar anys d’estudi a fer un recull de pistes que el van dur fins a Amèrica. Qui sap?

Ah, podeu visitar el treball d'en Sorenson a:

http://maxwellinstitute.byu.edu/display.php?table=transcripts&id=154




9 comentaris:

P ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
P ha dit...

Bé, em fa molta gràcia tan sols el fet que es plantegi que colom va descobrir Amèrica. Amèrica la varen descobrir, evidentment, les primeres poblacions humanes que varen migrar des de l'Asia cap a Amèrica, clar! Al menys Nord Amèrica, ja que pel que fa a Sud Amèrica el debat encara no està tancat i hi ha qui pensa que es va repoblar a partir de poblacions que van creuar el pacífic en canoes. Però bé, ara m'he anat una mica del tema. Jo crec que l'únic que se li pot atribuir a colom, en tot cas, es el re-descobriment del continent Americà per als europeus (o gent del vell continent com s'acostuma a dir, terme que em sembla absolutament patètic!), els quals ignoraven per complert l'existència del continent Americà. O és que quan va arribar Colom es va trobar un lloc sense rastre de vida humana? En tot cas, el que es podria dir es que varen intentar acabar amb tot rastre de vida humana, però que ja hi havia gent allà, està molt clar!

Sobre l'article de Sorenson, hi ha un aspecte que voldria criticar. El que parla de la presència de races de gossos i de pollastres iguals a ambdós costats dels continents. Segurament aquesta afirmació és certa, però m'ha fet qüestionar una cosa. Quan es varen domesticar els gossos? Encara que sembli mentida, l'estudi de la domesticació dels animals és una pràctica molt habitual i fins i tot he assistit alguna xerrada sobre el tema. M'he dedicat a fer una cerca per internet i he vist en aquesta referència que la domesticació del gos fou al neolític. Per tant, la presencia de races iguals a les dues bandes respon només al fet que els gossos van migrar juntament amb les poblacions humanes, és a dir, igual que l'espècie humana es podia trobar a ambdós continents, els gossos i els pollastres també.

Nota: He esborrat l'anterior comentari per una errata que hi havia i feia canviar el sentit d'una frase. Disculpeu-me.

Asimetrich ha dit...

Sí. però pensa que la reflexió que fas sobre els gossos es podria aplicar a tot ho demés (vegetals, patògens, pollastres). La gràcia de l'estudi és que conclou que, de tot el que es comú en els dos continents, les dades arqueològiques, documentals, etc indiquen que la presència d'uns quants organismes no pot ser deguda a la migració de la que parles. Evidentment hi haurà organismes comuns a diferents continents que sí derivin de migracions etc. Pot ser no m'he explicat be.

En quant al concepte "descobriment" és evident que pels habitants de sudamèrica no hi havia res a descobrir. El trasfons és la capacitat de realitzar viatges transoceànics de les antigues civilitzacions, un tema que donarà per més posts.

P ha dit...

No, el que jo plantejo és que les races de gossos comunes es varen crear molt abans que els primers homes migresin cap a Amèrica i que aquests varen migrar juntament amb l'home. Si no, no m'explico quina és la proposta que es planteja a l'estudi.

Asimetrich ha dit...

ui ara sí que no se per on vas. Ho del naixement de les races de gossos ho deus saber millor tu. Pero jo pensava que hi havia races sorgides molt després del neolític, ara no recordo noms, però em ve al cap races fetes expressament per caçar fures, o els rat terriers, per exemple, per desratitzar... que són noves de no fa tant de temps. O potser el que jo vull dir no és la raça, sinó una classificació que es trobi dins la raça... ai mare quin follon.

La proposta que es planteja a l'estudi no te a veure amb la migració, sinó amb el comerç. La migració crec que és ben acceptada (ara t'entenc) però aquest estudi parla d'intercanvi d'animals i vegetals entre sudamericans i asiàtics de forma rutinaria durant un període indefinit anterior al 1492. Ho dels gossos, es refereix a certes races que s'usaven com aliment. Imagina que tens documents que indiquen que el chowchow es menjava a àsia al 1300. I després trobes unes restes arqueològiques de chowchow a sudamèrica que daten del 1300. I, imagina, a demés, que el chowchow no ha passat d'asia a sudamèrica migrant al neolític, perque hi ha anàlisis genètics que emplacen laparició de la raça chowchow al 1000. Tot indicaria que va haver-hi intercanvi de chowchows entre sudamericans i asiàitcs... seria la única explicació plausible de la presència del chowchow a ambdós continents.

Doncs això és el que planteja l'estudi... ai mare, que m'he explicat com el cul i després passa el que passa.

P ha dit...

No, no, si que t’has explicat bé, la qüestió estaria doncs, ja que he mirat l’article del Sorenson una mica per sobre, és que races d’animals i plantes originàries del continent americà, de les quals s’han trobat rastres al continent europeu i africà molt anteriors a Colom. Fins i tot es diu, que hi ha una rastre de Cannabis dins d’una mòmia egípcia, si no he llegit malament? Ostia, m’he de llegir millor l’article que té bona pinta, quan tingui un moment, ja que dit així sona molt fort com perquè sigui cert. Ara entenc lo que dius de comerç entre els dos continents, però em sembla que dit així es flipar-se una mica també jejeje, però suposo que deuen haver poblacions humanes que van anar i tornar, evidentment i lo de que els xinesos en sabien alguna cosa, molt probablement sí, encara que el mapa que van fer sobre el mon fos fals, clar que ho sabien i segurament van tenir relacions comercials (no se si de chow-chows, jajaja), però es bastant factible, estan relativament a prop i seria bastant fàcil. Però quan parla, d’intercanvis entre Àfrica i Amèrica, a l’època egípcia, uuffff que fort que fort! Aquí se li va una mica jaja! Però pot ser és com lo de les poblacions d’indígenes d’Amèrica del sud, que hi ha qui creu en la teoria trans-pacífica, és a dir que poblacions humanes senceres van creuar en canoes el pacífic per repoblar Sud Amèrica! Bé, pot ser després poso algo més que l'albertinho em reclama.

Asimetrich ha dit...

Ahí está. D'això es tracta, de viatges transoceànics, de comerç entre civilitzacions. Sona fort oi? És un tema molt complicat d'estudiar. Pero algo així capgiraria la concepció que tenim avui en dia sobre el món antic. No obstant, totes aquestes hipòtesis es barrejen amb pseudociències, ja saps, atlàntida, extraterrestres i tot això, pel que és molt difícil treure l'aigua clara. Donat que algo així seria tant revolucionari, hi ha hagut més d'un espavilat que ha volgut entrar als llibres d'història intentant colar troballes falses, el que encara afegeix més boira sobre aquest tema. El treball del Sorenson, però, sembla força seriós. El problema, però, és la seva extensió i encara pitjor, contrastar el que diu amb altres fonts... Així que poc a poc vaig indagant ... mentre faig una incubació amb anticossos o espero a que creixin uns bacteris!!!

P ha dit...

El treball al que em referia és aquest o qualsevol altre dels autors, si li vols fer una ullada pot ser et pot interessar:

Tissue Antigens. 2005 Apr;65(4):379-90.

Tot i que els vaig escoltar en un congrés i la principal crítica es que feien servir pocs marcadors per a determinar-ho, però suggerien la idea que planteges.

Asimetrich ha dit...

Home pel que veig aquests articles(n'he trobat algun més del mateix grup) estan més per l'origen dels inques i Aymares que no pas pel contacte o comerç entre civilitzacions. I crec que en el tema de l'origen els marcadors genètics, tot i ser útils, no s'haurien d'utilitzar en poblacions actuals que estan molt barrejades, sinó en mòmies o fòssils. No se si deu haver-hi algo al respecte