dijous, 17 de setembre del 2009

gràcies MacGyver

Recordo aquella època a la que només hi havia una cosa capaç de buidar de nens els carrers del barri. Ja podíem estar al mig d'una jugada clau pel desempat de la gran final d'ataquigol que enfrontava els del bloc número 92 contra els del 90, al vell mig d'una intensa partida del bote o explorant els inhòspits racons de la fàbrica Gior. Sempre hi havia un germà, un pare, un tiet que sortia al balcó per cridar, com si d'una sirena advertint d'un atac aeri es tractés "Que empieza MacGyveeeeer!!!". El que passava a continuació era un caos perfectament ordenat en que tot crio amb els genolls pelats sabia perfectament el que havia de fer: Córrer. En qüestió de segons tot el xivarri i les pilotades a la porta del garatge deixaven pas a un silenci sobrecollidor. I tots davant del televisor ens deixàvem transportar per aquella música.




És ben sabut que tots i cadascun dels trucs i els invents que utilitzava en MacGyver tenien un fonament científic i eren totalment verídics. I qui s'atreveixi a discutir aquest punt se les veurà amb mi a la sortida, perquè aquest bon senyor, barreja d'heroi i font de saviesa, em va salvar la vida fa uns mesos. En un dels seus episodis, en Mac (és que ja és com de la família) havia de fugir d'una habitació a la que l'havien tancat. Però per fer-ho, abans havia d'apagar una bombeta a la que no arribava i l'interruptor era a fora de l'estança. L'únic que tenia a mà era un nebulitzador amb aigua, objecte imprescindible dins un zulo, com és ben sabut. En MacGyver va agafar el nebulitzador, va ruixar la bombeta i aquesta va esclatar, ja tenia via lliure. Com ja he dit abans, ciència en estat pur!. Ens ho demostren els Myth Busters al següent vídeo. I la seva paraula és com la del Senyor nostre que està dalt del sostre (I qui s'atreveixi a discutir aquest punt...)




Fa uns mesos jo mateix estava segrestat, no per malfactors com en MacGyver, sinó pels retortijons del meu intestí, al lavabo. Es tracta d'un bany que no compleix la legislació sobre seguretat al vàter, i la llum la fa una bombeta que no disposa de cap aplic que la protegeixi. Doncs allà estava jo, interpretant la cavalgata de las walkirias en do sostingut (bé, massa no es sostenia) quan sento "psssssssssss". Uix, vaig pensar, qui em crida?. El primer que vaig fer va ser mirar dins la tassa del vàter... ... Sí, què passa? Pos és un pensament com un altre. Després un segon psssssssssssssss. Venia d'adalt. En mirar cap al sostre em va sorprendre una incipient taca d'humitat. Tot seguit els meus ulls es van fixar en una gota d'aigua que es precipitava cap als meus peus. La veïna del segon tenia una fuga al seu lavabo i l'aigua havia seguit el camí més directe cap abaix: el fil de la llum. Pssssssssssssss. El soroll era l'aigua que s'evaporava quan entrava en contacte amb la bombeta calenta. I en aquell moment em va vindre al cap en MacGyver i el nebulitzador.

Vaig reaccionar en qüestió de segons, com fan els herois, i vaig empendre una heroica fugida amb els pantalons a l'alçada dels turmells i corrent com només els grans herois saben fer, que tot i recordar a la salvatge cavalcada d'un pingüí, necessita de tècnica i un dur entrenament realitzat a base d'oblidar-se de canviar el rotllo de paper un cop s'ha acabat. I just quan vaig sortir de sota la bombeta BANG!, va esclatar en 152346 troços. Gràcies MacGyver!.

Però és que aquest personatge no només és un home d'acció. Els seus episodis eren tota una lliçó d'antropologia i història. Què me'n dius si no de la lliçó que ens va donar sobre Euskadi?




I si el MacGyver diu que els bascos són Chicanos amb boina que criden com els apaches mentre fan rapel, ho són. I punto!. I és per tot això, i molt més, que nomeno en MacGiver com a protector, patró i doctor honoris causa d'aquest blog.

28 comentaris:

MARTELL DE REUS ha dit...

Es evident que en la meva formació humanística i curricular tinc una greu mancança: haver-me perdut les heroicitats del Sr. MacGiver. Ara només anhelo que RBA tregui la sèrie en fascicles i pugui així recuperar un preciós temps perdut.

Alasanid ha dit...

El cas de la bombeta és molt perillós. Ara imagina que t'enganxa un dels 152.346 fragments.

Hi ha experiments molt interessants que es poden fer amb aquest fenomen (com ara tallar una ampolla de vi pel mig).

Sé que si ho dic no podré tornar per aquí... però sóc dels que no ha seguit les peripècies d'en McGyber.

Ada ha dit...

jajajaj!!! Però qué bo!
M'ha encantat el teu escrit, sóc una d'aquelles que corrien per veure McGyber i no es perdia ni un episodi!!!
El que passa és que no tinc tan bona memòria com tu, jo no m'enrecordava de l'episodi de l'embut!! Ufff... menys mal que ara ja sé com pot explotar una bombeta amb 152.346 fragments!! Gràcies!!
PD- i a més a més, era guapíssim!

maria ha dit...

Era el nostre heroi i a més a més amb coses ben senzilles.Encara recordo els capítols que utilitzava els xiclets...^-^jeje

Assumpta ha dit...

Siiiiiiiiii!!!!!

M'encantava en McGyver!!! I jo ja no era cap nena petita!! ni cap adolescent... que passava dels 20!! Però què passa? Si una sèrie és divertida, entretinguda, interessant i magnífica, es pot mirar a qualsevol edat, oi? ;-))

Miraaaaaaaaaa jejejeje

http://blogdeassumpta.blogspot.com/2008/12/mcgyver-i-el-capit-murdock.html

A part de que, tot s'ha de dir, el tio no tenia res de lleig ;-))

Assumpta ha dit...

Per cert, el YouTube dels vascos que has posat s'encalla (al menys a mi) però ja el conec, ja... però, això sí, si ell diu que són així, és que són així jajaja

Ferran Porta ha dit...

B-R-U-T-A-L-!-!-! l'episodi dels bascos; m'he quedat mut, garrativat i esmaperdut! Però què és això??? Els bascos, com si fossin bandolers a les muntanyes pirinenques?? Què freak!! Osti, a mi m'agradava McGyver (fins que va començar a semblar-me un peleeet exagerat), però amb aquest capítol dels bascos... m'ha caigut als peus!!

PS: Podré seguir entrant a casa teva, Asimetrich? ;)

Assumpta ha dit...

Ferraaaaaaaaaaaan els bascos són així!! Ho diu MacGyver!!! :-)))

Assumpta ha dit...

Una pregunta, Asimetric, per què a la capçalera del teu blog posa "Any 2" si vas començar el 2007? Estàs vivint el teu tercer any de blogàire :-))

Assumpta ha dit...

Perdò, Asimetrich, que m'he deixat la "H"...

Ja marxo, ja marxo!! jajajaja

en Girbén ha dit...

Em centro en les bombetes (del MacGyver no tinc opinió si quan el feien no mirava la TV), en el símil estel·lar que suposen:
esllanguint-se esgrogueïdes o esclatant de sobte com una supernova.
N'he comprat una de 100 -la darrera- que il·luminarà el meu museu d'anacronismes. Espero que mai vingui un basc a ruixar-me-la!

IiX ha dit...

Visca en McGyver!!!!!No me'n vaig perdre ni un, i a vegades penso que va ser un dels impulsors de la meva vocació científica, sempre tenia un pèl de sort (només un pèl!) amb els objectes que tenia a l'abast, però d'enginy no n'hi faltava!
Lo dels vascos no té desperdici... ;-)
Respecte bombetes explosives, ull que no et facin un tall més al c..! ;-DD

Asimetrich ha dit...

Martell de Reus, al món hi h ados tipus de persones, les que miraven Macgyver i les que no. Així que tu mateix... ;-)

Alasanid, doncs et dic el mateix que al Martell de Reus. I per suposat que pots tornar, faltaria més. En canvi el Ferran...


Ada, no és bona memòria, poc abans de l'"accident", mirant coses dels mythbusters (que sempre són inspiradors) vaig topar amb el vídeo que incloc al blog. Diga-li casualitats de la vida, dies després petava la bombeta. I ja notava jo que les nenes també teníeu una predilecció especial pel Macgyver i no sabia ben bé perquè jejeje.

Assumpta, relaxat dona! jajaja. Anem per parts. He fet una ullada al teu post i, oh sorpresa, el equipo A! coi, allò sí que eren sèries d'estiu i no la Jana Montana o com es digui. Pel que fa als anys: vaig obrir el blog a l'Octubre del 2007. fins a l'Octubre de 2008 un any. Fins l'Octubre de 2009 2 anys. Estic al segon any de blog ... Ho he fet bé? :-)). Pel que fa a la H, no et preocupis, que és sorda hihihi.

Ferran, Ferran, Ferran ... Ara només falta que em diguis que els mythbusters són uns frikis i et banejo de per vida!!!. jajaja. Bueno, t'accepto les crítiques, però perquè ets tu eh? :-)

En Girbén. Molt maca aquesta imatge de la bombeta esclatant, certament. Per si de cas, amaga els nebulitzadors de casa, que mai se sap...

Ig, no et deixis enganyar pel tema del nebulitzador al mig d'un zulo, no és sort, home, és saber aprofitar els recursos de l'entorn ;-)

Assumpta ha dit...

Jajaja ja tens raó, ja, quines sèries!! Allò sí que era entretingut!! :-))

Ah!! I també tens raó amb el tema dels anys... La meva ment és va equivocar.

Quan jo dic a cal Mac dels Enigmes, que les mates no se'm donen bé, no ho dic per dir o per fer una gràcia, ho dic perquè és cert... Ara bé, jo creia que a comptar fins a DOS encara arribava, però ara he vist que no.

No sé què va passar pel meu cap.

Suposo que vaig pensar que com ja som al 2009 i tu el vas crear el 2007, doncs, apa:

2007.- 1
2008.- 2
2009.- 3

O sigui... que... tinc raó!!!

És el teu tercer any de blogàire!!

Has estat blogàire el 2007, el 2008 i estàs sent blogàire el 2009 :-))

Asimetrich ha dit...

jajaja. D'acord, Assumpta, "aceptamos barco como animal acuático" ;-)

Anònim ha dit...

ESTIC ESMA-PERDUDA....I JO "IN ALBIS" DE MACGYVER, COM POT SER? LA MEVA INCULTURA HAN FA VERGONYA.
MAI VAIG VEURA AQUESTA SERIE.
JUGANT AMB BCN.

òscar ha dit...

el futbol jo no l'abandonava però, si no hi havia ataquigol en joc, no mirava altra cosa que les aventures d'aquest crack de l'escapisme amb articles del tot a cent.

Ferran Porta ha dit...

Haha! Assumpta, ets el que no hi ha; ets a tot arreu!

Bueno, jo... no sé... que per més que ho digui en Mc... això dels bascos no cola! (i ja callo, Asimetrich, ja callo jo també! ;)

Alasanid ha dit...

Assumpta, permet-me que també hi fiqui cullerada:

No va començar pas el dia 1 de gener de 2007 de manera que ara encara està acabant l'any 2. Com en el meu cas (jo sóc del setembre).

Asimetrich ha dit...

Jugant amb BCN, ja havia sentit que hi havia una persona al món que no sabia qui era el Macgyver, però pensava que era una llegenda urbana. Ara veig que no! Que eres tuuu! jijiji

òscar, i tant, aquest home a un bazar dels xinos faria més por que una pedregada! :-))

Ferran, com t'ho hem de dir? Si ho diu en Macgyver és que ho són, homeee. Ja t'ho ha dit l'assumpta... ;-)

Alasanid, estic amb tu, però l'Assumpta també té raó quan diu que he estat blogger en 3 anys diferents, tot i que no porti 3 anys de blogger, no?

Això ja sembla un enigma del McAbeu ... :-O

Assumpta ha dit...

Clar, Alasanid, jo no he dit que porti tres anys de essent blogàire, he dit que ha estat blogàire en tres anys diferents :-))

De fet, ni que hagués començat l'1 de gener de 2007, tampoc portaria tres anys de blogàire :-))

Assumpta ha dit...

Hola, Ferran!! :-))

De fet, si ens trobem a un blog, és perquè hi som tots dos, ergo, tu també ets a tot arreu jajajaja

Asimetrich ha dit...

jejeje, entre tots dos feu de la catosfera un territori ben explorat :-)

Ferran Porta ha dit...

Haha!!, un punt per tu, Assumpta ;)

Assumpta ha dit...

:-)))

Goblin77 ha dit...

O sigui que ja tens patró per el blog! Perfecte! A mes un paio increible! Jo el proposaria per lehendakari (ni idea si séscriu així) per dos o tres anys, com vulgui la catosfera! :D

Osti tio que cabron t´he imaginat corrent amb els pantalons baixats ... i no m´ho puc treure del cap! Espero que ja haguessis acabat de fer el que tenies que fer....

Assumpta ha dit...

Siiiiiiiii MacGyver lehendakariiii voto SI!!

Asimetrich ha dit...

Goblin, Si Macgyver fos Lehendakari segur que treuria als germans bascos de les muntanyes i els civilitzaria. Pobres, mira que ho van dissimular bé quan vaig estar per allí...

En quant a treure't del cap la meva imatge amb els pantalons baixats... A veure, ja sé que t'excita, però t'hauries de controlar una mica, homeeee jijijii.


Assumpta, seriem tres vots, crec que anem pel camí de la victòria.