divendres, 12 de desembre del 2008

se't veuen les idees!



A algunes pel·lícules de ciència ficció s'ha pogut veure com el científic de torn, sempre amb intencions perverses, observa a una pantalla les imatges d'un somni, ja sigui a temps real, gravat o pay per view. A minority report, per exemple, es podien veure els crims que algú cometria en el futur llegint els somnis d'uns personatges mig zombies mig profetes que descansaven a una piscina (al final el protagonista se n'adona que està mort tot i que no ho sabia i, a més a més, descobreix que un paio vestit de negre, amb màscara i amb dificultats respiratòries és el seu pare ... ai... no sé... ara diria que m'he confós de pelis). Total, que aquestes escenes en les que algú visualitza els pensaments d'un altre no estan tan lluny de ser reals.

Així ho asseguren uns científics japonesos que han aconseguit visualitzar el que una altra persona estava veient... llegint la informació directament del cervell!. El treball es publica a la revista Neuron d'aquest mes. Van utilitzar dos voluntaris als qui ensenyaven un seguit d'imatges simples a l'atzar. Mentre els voluntaris miraven les imatges, els científics processaven els patrons d'activitat cerebral obtinguts mitjançant fMRI (Imatges obtingudes per ressonància magnètica nuclear funcional). Aquesta tècnica és similar als TACS que es fan del cervell per a ús diagnòstic, amb la diferència que es poden detectar canvis subtils a temps real en l'activitat cerebral. Així, els voluntaris miraven certes imatges. Això provocava canvis a nivell d'activitat cerebral. Llavors, aquests canvis d'activitat al cervell eren detectats per les màquines i andròmines de fMRI i processats per ordinadors. El resultat ha estat l'obtenció de les imatges que estaven mirant els voluntaris, com es pot veure a la figura:

imatge: Figura A. A la línia superior veiem la imatge que miraven els voluntaris. A sota diferents interpretacions de l'activitat cerebral que donen com a resultat una mitjana (última línia). Com es pot veure la paraula "neuron" es llegeix perfectament (Aquests Japos ja sabien a quina revista volien publicar per avançat eh?). Figura B. Experiment temporal que no comentaré (llavors perquè poses la imatge? et preguntaràs. Bé, podria haver retallat el jpg, però estic gos :-)


De continuar per aquesta via, amb el temps podrem connectar-nos a una màquina de fMRI mentre somiem i gravar els nostres somnis en forma de pel·lícula, doncs tot el que “veiem” en el somni podrà ser enregistrat. Oh, terror! S'han acabat les excuses quan el/la parella et pregunta “Es pot saber què somiaves aquesta nit que cridaves entre gemecs el nom del meu millor amic, Troç/a de bruuuuut/a?”. O imagina a l'amic/familiar que acostuma a fer un passe de fotos o vídeo de les vacances (que acostumen a ser més llargs que la trilogia del senyor dels anells... tot i que expliquin menys coses). Amb aquesta nova tecnologia pot connectar-se un trasto d'aquests durant les vacances i transmetre les imatges en directe per internet durant 15 dies o 1 mes seguits!... ... ... Quina gran noticia ... ehemmm. D'això, ben mirat, potser millor que aquests japonesos es dediquin a fer Wiis i play stations enlloc de jugar amb cervells no?.

6 comentaris:

Mireia ha dit...

k iungu em sona això...és interessant però d'altra banda fa com cosa que algú pugui llegir-te el cervell...

Ferran Porta ha dit...

Sí, sí, estic amb el que diu la Mireia. Aquests avanços tecnològics... no sé, em sembla que em fan més por que gràcia.

Virgencita, virgencita...

Asimetrich ha dit...

jejeje, sí nois, això pot tindre connotacions perverrrrrrrses ;-)

Anònim ha dit...

Jo no m'ho crec, els cientifics (japonesos o no) desconeixen encara com es produeixen les "interconnexions" dins del nostre cervell per tant sembla que sigui un d'aquests estudis que donen els resultats que es busquen a priori. Jo no patiria per les connotacions perverrrrses :)
Potser em direu que els humans només fem servir el 10% del nostre cervell, però primer penseu quin 90% us deixarieu extirpar.
http://xerraires.net/macabeu/

Asimetrich ha dit...

Ep McAbeu, benvingut. Noi, no seré pas jo qui intenti convence't del contrari (jo uso només un 2%, imagina) :-)

Miquel Duran-Frigola ha dit...

asimetrich, crec que el secret de la (meva) felicitat és que publiquis més sovint. homeee que ja som a 2009