divendres, 30 de novembre del 2007

Estudis ... seriosos?

Noticia a el País:

"El índice de pobreza en Extremadura es cuatro veces mayor que en Navarra y País Vasco"

La notícia descriu les principals troballes de l’informe “Encuesta de Condiciones de Vida (ECV)” de l’any 2006 realitzat per l’Instituto Nacional de Estadística. Realment els ingressos d’una família a extremadura o Andalusia són molt inferiors als de les regions tradicionalment riques, que acostumen a ser les del nord. També els índex de pobresa relativa són superiors en aquestes dues comunitats. Això no és res que no sapiguem. Però és una noticia que suscita certs comentaris, com el de Juan:

Y las infraestructuras son mucho peores en Extremadura y Andalucía. Sin embargo sólo protestan en Cataluña y País Vasco. Tal vez sea verdad aquello de que el que no llora no mama. Las comunidades más pobres deben de decir ¡BASTA YA! Existe una deuda histórica con ellas que fueron discriminadas durante 40 años.”

O el de Pedro:

“Vergüenza les debería dar a los Nordicos y Catalanes que viven tan bien mientras se nos debe una deuda inmensa. Ayudadnos a salir para alante, y no penseis en una independencia cuando la mayoría de vuestras familias en Andalucia y Extremadura viven en la pobreza. Recordad que todos fuimos pobres años atrás y que muchos perteneceis a esta pobreza aunque no queráis reconocerlo.”

Sembla gent que “per fi” sent el que feia temps que volia sentir. Catalans, Bascos, “nòrdicos” en general, separatistas todos ... usureroooss!!! Insolidarioooooos... A la hoguera con ellos.

Ja hi som.

Aquest informe es fonamenta en el sou mitjà de les families, i el desglosa en comunitats autònomes. Al gràfic 1 trobareu una selecció de comunitats (les “problemàtiques”).


Gràfic 1. Representació dels sous promig per familia en cada comunitat autònoma

Fins aquí tot correcte. Però després pots pensar. Sí, sí,però que hi ha del preu de la vida?. Doncs llegint en l’informe del INE, em trobo una cosa que sembla engrescadora, secció “gastos por vivienda”. I busco, però no trobo, res relacionat amb el preu de la vivenda o de la vida desglossat per comunitats autònomes.... sospitós. Mozzilla Firefox. Google. Buscar “precio vivienda comunidades autonomas”. Primera entrada:

“http://www.bolsacinco.com/060630162718B5_precio_vivienda_comunidades_autonomas_provincias.htm”.

A demés són els preus de 2006, perfecte!. Agafo els preus promig per metre quadrat de la vivenda a cada comunitat autònoma. Aquest valor l’utilitzo per corregir el sou mitjà de les famílies mostrat a la figura 1 i n’obtinc la figura 2.


Gràfic 2. Que demostra al senyor Juan i Pedro com som d' "insolidaris" a cada comunitat autònoma.

Què tindrien a dir els senyors Juan i Pedro si veiessin això? Com s'ha fet aquest estudi? Que entenen a l'INE per "pobreza relativa"? Doncs conceptes com "participación social" o "problemas relacionados con la vivienda" entre els que destaquen "Luz insuficiente" o "ruidos causados por vecinos o de la calle" i brillen per la seva absència conceptes com "precio de la vivienda", però total, aquest no és tant important. Podrien incloure-hi conceptes com "tiempo de espera hasta el próximo tren ... que a lo mejor viene a lo mejor no", "aguante a los insultos de los Españoles a la mínima ocasión" o "sensación de gilipollismo extremo por pagar el doble de lo que recibes y aguantar encima que te llamen insolidario cada día de tu perra vida" . Per favooooooooooor.

3 comentaris:

P ha dit...

Molt bé el post! després de veure'l només puc dir el que diria el Cuní: Prou! Prou! Prou!

Per favoooooorrrrr!!!

Tifosso ha dit...

Una entrada genial!!!. Hauries de trobar la manera de fer-la arribar a les Espanyes... Jo aquesta sensació la vaig tenir en un intercanvi amb una família extremenya al 98. Ara no ho sé però al 98 la vida allí (una canya, la roba, el súper...) era molt més barata que aquí. El que potser és cert és que allí la riquesa està més mal repartida, és a dir, un problema de variança i no de mitjanes. (Tot basat en sensacions, eh?). Ara bé és cert que lo de la "solidaritat" territorial ja és un insult descarat!. Hem de dir prou!

Goblin77 ha dit...

Simplement ...genial!
No cal dir res més....Asymetrich genial! Les taules n'hi ha per fer un poster i enviar-li al tal Juan i a l'altre...

Només fer el incís de la importància dels medis de comunicació en una part d'Espanya que segurament la tele o el diari sigui com la enciclopedia.