diumenge, 11 de maig del 2008

Anys després ...

… d’Aznalcollar


Ja han passat deu anys des d’aquell desastre que va començar amb el trencament d’una precària bassa d’enmagatzament de metalls pesants. Es van abocar milions de metres cúbics d’aigües àcides, contaminant 63 quilòmetres de riu i 4634 hectàrees de terreny, amb la conseqüent repercussió sobre flora i fauna del llindar del parc natural de Doñana. Avui en dia es considera que els ecosistemes afectats s’han recuperat, després d’invertir entre 300 i 400 milions d’Euros de diners públics.


Imatge de satèl·lit del desastre d'Aznalcollar


La responsabilitat va recaure sobre l’empresa sueca Boliden-Apirsa ... responsabilitat he dit? El cost d’aquell desastre per l’empresa en qüestió ha estat de ... 0 Euros. El govern d’aquell moment va amenaçar a l’empresa amb una multa milionària. La resposta dels suecs va ser que haurien de tancar per afrontar una penalització econòmica d’aquell calibre, i els treballadors van sortir al carrer i van manifestar-se, doncs aquella mina era l’únic recurs que tenien al poble. Finalment no va haver-hi multa i poc després l’empresa es va fer la sueca i va tancar, posant a la puta calle als treballadors que havia usat com a escut per tal de no haver de pagar pel delicte ecològic.

L’única nota positiva d’aquell desastre és que, a partir de llavors, totes les empreses han d’estar assegurades contra desastres ecològics. I, per suposat, que s’ha pogut recuperar la terra i el riu.

4 comentaris:

P ha dit...

Tiu! et veig molt positiu a l'ultim paràgraf. És una merda que mai s'actuï fins que no ha passat un desastre, llavors sí, tots a córrer, no sigui que a la opinió pública li agafi quelcom!

Ei link que has posat no es es veu, encara que s'intueix el que sortirà :P

Asimetrich ha dit...

jejeje... que vols que et digui? Estem a 20 i pocs graus, fa 7 dies que fa un sol espatarrant i les previsions de sol sextenen durant tota la setmana, ja es pot aner a fer pintes a les terrassetes i els arbres de davant de casa estan florits i fan bona olor ... aaaaah ... primaveraaa ... jajaja!

Suposo que es per aixo que em veus optimista, pero tens rao en el teu comentari, el que passa tambe es que no em volia estendre amb aixo, doncs la idea que apuntes fa temps que la tinc assimilada i plasmada al blog :-). (perdo per la manca d'accents ... cosa de teclats.

P ha dit...

Que cabroooooo! aquí ara estem amb les tempestes de primavera. Ni sol, ni flors... Pluja, vent, tornados... jejeje! Avui si que es veu la foto, deurien tenir el servidor down ahir.

Asimetrich ha dit...

jejejeee. És el que te viure al costat mateix de la part calenta de la THC noi...