dilluns, 25 de maig del 2009

Una grip no tan nova (?)

(imatge de microscopia electrònica del virus H1N1)

Sí, ho sé, estem tots una mica fins als trons de sentir a parlar de la "nova" grip, la grip A o de la "swine flu", molts noms pel mateix. I et prometo que no em faré pesat, però trobo que hi ha un parell d'estudis d'última hora que val la pena revisar. En primer lloc, per que són un exemple magnífic de com la comunitat científica avença a un ritme cada cop més òptim. I en segon lloc, per que tot això de la nova grip està rodejat d'un munt d'interrogants que comencen a tindre resposta.

És ben sabut que aquest nou bitxo té tendència a infectar als joves, mentre que la gent gran hi presenta certa resistència.
Aquesta observació pot semblar fins i tot anecdòtica, però, pel que sembla, podria ser la clau a la solució a la pandèmia. En un principi aquest fet es va atribuir a una major relaxació entre els joves, donat que la grip ens ataca sovint i acostumem a superar-la sense majors complicacions, passem d'anar a l'hospital o al metge. Fins i tot continuem anant a la feina tot i estar fets pols... que per cert, cal?. La gent gran, en canvi, s'ha de cuidar més i, davant els primers símptomes, comença a prendre mesures.

Però aquesta resposta, que sembla la més simple i plausible, no és pas l'única a la vista dels darrers estudis. El primer d'ells, del que es fa ressò nature, ha estat publicat a Morbidity and Mortality Weekly. En aquest treball s'han analitzat mostres de sang de 359 participants provinents d'estudis de vacunació contra la grip duts a terme entre els anys 2005 i 2009. Els anticossos continguts en aquestes mostres van ser testats contra la nova grip, obtenint-se uns resultats força aclaridors i espectaculars: El 33% de les mostres de gent major de 60 anys contenia anticossos capaços de reconèixer i actuar contra el virus de la nova grip. Al seu torn, només un 6-9% de les mostres provinents d'individus entre 18-64 anys eren actives contra el nou virus. I en el cas de les mostres provinents de nens, cap d'elles va mostrar reactivitat contra el virus.

Què volen dir aquests resultats? Doncs els autors apunten que ,segurament, aquesta grip "nova" és molt similar als virus de la grip que corrien pel món al 1950, o fins i tot abans. Aquells individus exposats als virus antics van desenvolupar-hi immunitat després de patir la malaltia, fet normal i quotidià, però els més joves, que no hem tingut contacte amb soques tan "arcanes", no hem desenvolupat aquesta resistència i el virus es troba ben còmode a les nostres vies respiratòries.

Però això no és tot. Existeix un segon treball, també acabat de sortir del forn, publicat a Science (22 de maig) i liderat per la Nancy J. Cox (i signat per 50 científics més) dels Centers of Disease Control and Prevention, on es revelen els resultats d'un estudi molecular d'aquest "nou" virus H1N1. Aquests resultats són, si més no, sorprenents. Pel que sembla, el virus de la grip A no és res tan i tan nou com es pensava en un principi, sinó que es tracta d'una combinació de virus que ja han estat circulant per amèrica, Àsia i Europa durant força temps, infectant humans arreu del món, i que tenen un ancestre comú que es remunta a abans del 1957. L'única novetat és que aquests virus s'han combinat d'una manera que no s'havia vist mai encara. Això explicaria la immunitat que presenta la gent gran, doncs segurament molts ja havien estat exposats als "avis" de la nova grip, i els seus anticossos han reconegut al "hijo pródigo" (Aquest fet es coneix com a reactivitat creuada). I el més encoratjador de tots dos estudis és que, potser, no cal una nova vacuna, sinó que potser n'hi ha alguna de fa uns quants anys que podria ser efectiva. Calrà esperar, però, per veure si aquest darrer punt (que és pura especulació meva) es compleix.

Així anem disseccionant aquest nou virus i entenent força coses. De moment, a partir de dos estudis independents, hem arribat a una mateixa època, els anys 50, per començar a traçar la "genealogia" d'aquest virus i, el que és més important, per trobar-hi solució. Més enllà de les respostes al problema immediat, veiem com la comunitat científica, des dels investigadors a les mateixes publicacions, es mobilitza i aconsegueix aportar respostes en un temps rècord. Per una banda hi ha l'acumulació de coneixement de moltes generacions de científics i, per una altra banda, la rapidesa de les noves tecnologies i l'eficiència dels investigadors actuals, capaços de dur a terme estudis molt més complexes del que ens pensem amb una velocitat sorprenent. Malauradament, encara no estem a l'alçada de les pel·lícules de Hollywood, a on un sol investigador és capaç d'aturar una pandèmia en dies. En ciència no hi ha herois que apareixen de la nit al dia, és tota una comunitat que actua alhora, amb moltes ombres, sí, enveges, competitivitat deslleial, interessos econòmics, però que, en la seva majoria, és forta, resolutiva i avença a un ritme inexorable.

(Si vols saber més sobre la grip, el virus, les variants, l'origen del nom H1N1... tota una senyora revissió en clau blocaire, distesa i molt amena, et recomano una visita a aquests post dels amics d'ADSADN.)

10 comentaris:

Goblin77 ha dit...

Aquesta explicació és molt més coherent que la primera que es va donar que deia que era perque els avis entraven dins la campanya de prevenció cada any i els joves no. Llavors vaig pensar que no tots els avis es vacunen de la grip quan ve l'hivern.

Aquesta explicació que apunta a que el virus no es nou si no que pot ser una forma del virus que ja va viure cap als 50, i de la qual aquella generació de nanos i altres més vells ja van desenvolupar anticossos, és molt més raonable.

Asimetrich ha dit...

Doncs sí noi, ja veus. Per sort la grip està tan monitoritzada que és possible seguir-li la pista fins als anys 50.

L'únic que em desagrada d'aquest tema és el tractament mediàtic que s'ha fet ... i el polític que s'està fent ara és vergonyós.

Teresa Bosch ha dit...

Gràcies per aquest post tan interessant. Després de llegir-lo, però, cada vegada entenc menys l'alarma que s'ha generat.

Asimetrich ha dit...

gràcies a tu, Teresa. L'alarma crec que es deu a la soca del virus, l'H1N1, causant de la grip espanyola que va causar tants morts. A això cal sumar-li que la OMS ja fa temps que espera l'arribada d'una grip forta, amb força víctimes, doncs sembla que toca per estadística. A més, tenim el nombre de víctimes mortals que s'atribuïen al principi a aquesta grip a Mèxic, que va fer témer el pitjor.

Avui, però, he llegit (per primer cop) que aquesta grip segurament s'ha estès més del que ens pensem tots, donat que els seus símptomes són més lleus que la grip estacional, i la gent la deu haver viscut com un refredat més. A més, avui tenim antivirals que solucionen el problema.

Ja veus, que en realitat no calia liarla tan grossa i no hi ha per tant.

Una última cosa. Crec (opinió) que no volen que s'estengui més per que el virus no s'instal·li a la societat. I diria que és per que no evolucioni i es pugui recombinar amb alguna altra soca de grip resultant un virus més fotut. Per això diria que estan tan pesats, per poder-lo erradicar el més aviat possible.

zel ha dit...

Gràcies per la il.luminació, de fet, no sé si sóc una fresca, però no he manifestat cap signe de pànic, és dolent això?

i de passada, tampoc em solo vacunar de gaire res...irresponsable total, vaja...

Petons, no corro gaire darrerament, però és que no dono per més!

Asimetrich ha dit...

Cap problema Zel, jo tampoc (a tot el que dius). I no corris que no és bo :)

molts petonets!

sarah ha dit...

Hola!!! Arribo a aquestes contrades des d'Abulafia i veig que m'estava perdent un racó (i en català) d'alló més interessant...

L'article ha estat tota una sorpresa, donat que sóc també una mica fresca i no m'he volgut esverar gaire fins a tenir-ne més informació. Pel que ens expliques, he fet bé. A més, treballo en un entorn hospitalari i, de moment, no he vist signes d'alarma més enllà d'uns protocols que, d'altra banda s'haurien de seguir sempre en ambients hospitalaris i, ejem, no tots els professionals els segueixen (glups!).

El que sí he de fer és explicar tot aixó a la mare, que la tinc molt preocupada pel bitxet H1N1...

Salut!

Asimetrich ha dit...

Benvinguda sarah. Doncs per aquí estaré si tot va bé. Passa't sempre que vulguis. Pel que dius, fer bé o no, tot depèn del costat d'on ho miris. Si ho dius per mantindre la calma, totalment d'acord. Ara, tampoc voldria incitar a passar olímpicament. Si s'ha generat alarma, sobretot per part de l'OMS, per alguna cosa deu ser... Però ho podrien explicar, perquè, la veritat, entenc ben poc els seus motius :O

Salva ha dit...

Molt bona entrada, Asimetrich. La teoria de la "resistivitat" cíclica la vaig llegir ja fa temps (quan va passar tot allò de la grip aviar). Dient-ho de memòria, hi havia investigadors (no recordo qui) que afirmaven que els brots de grips eren sol·lapants, més que cíclics i que es movien com quan es fa l'onada a un camp de futbol. És a dir... cada 50-60 anys la grip completa una volta al món "tornant" a la regió que havia infectat feia 5-6 dècades, on es troba amb una població ja no immunitzada. Què ha fet durant aquest temps, doncs infectar altres parts del món a on hi "tornarà" quan els sistemes immunes ja no se n'enrecordin. No sé si m'explicat gaire bé... però coincideix força amb els articles que comentes.

Amb aquestes dades... si la grip "espanyola" va "atacar" Europa el 1918, hi hauria d'haver hagut un altre epidèmia de grip cap els anys 60-70... I buscant, buscant he trobat aquestes referències sobre epidèmies de grip del 1957, 1968 i 1977 (Pàg 135 d'aquest google book o aquesta entrada, per exemple).

Moltes gràcies per la teva recomanació, per cert! Tot un honor.

Asimetrich ha dit...

Merci Salva. I molt bon apunt, desconeixia el terme però té molt sentit. Tot i que segurament cada cop s'estan alterant més els cicles del virus, doncs disposem dels antivirals i fa un grapat d'anys que s'usen vacunes. Però vet aquí el perquè de l'alarmisme sobre aquest brot, i és que ja va tocant una epidèmia de les grosses :)

I sobre la recomanació... de res, un plaer disposar de referències com vosaltres.