dijous, 28 d’agost del 2008

viure dins la cèl·lula


Som molts els freakies a qui ens agradaria poder encabir-nos dins una cèl·lula i veure en directe els processos que hi tenen lloc, com es sintetitzen les proteïnes, com es transporta una vesícula des de l'aparell de golgi fins a la membrana mitjançant els filaments d'actina, o senzillament veure la interacció en directe d'una proteïna amb el seu lligand. Malauradament, ens hem de conformar amb evidències indirectes de tot això...



... Però com ja he dit ... Som molts els freakies a qui ens agradaria veure aquestes coses. I com som molts, també n'hi ha a Hardvard, que és on tenen pasta gansa per fer freakades. Així que els de Hardvard van contractar els serveis d'una empresa dedicada a l'animació en 3D amb finalitats científiques anomenada XVIVO (si t'agraden aquestes coses, et recomano que et donis una volta per la seva web). El resultat de la col·laboració ha estat un passeig de 8 minuts per l'interior d'una cèl·lula. Per veure el vídeo en alta resolució, pitja aquí. Per veure'l en baixa, aquí



Podràs veure membranes (semblen un mar blau). Es veuen els filaments que formen el citoesquelet, grans estructures que recorden un inmens andamiatge. I també la rapidíssima formació i degradació de microtúbols. Apareix un ribosoma llegint el mRNA per una banda i expulsant la proteïna per una altra banda. Veuràs les cisternes de l'aparell de golgi intercanviant vesícules. I veuràs també una proteïna que sembla que camina sobre un filament mentre transporta una vesícula. És una proteïna que per una banda es lliga a una vesícula que transporta alguna cosa (posem per cas una hormona ;-) ) i per l'altra banda es lliga als filaments que formen el citoesquelet. D'aquesta manera usa els filaments d'actina coma a carreteres per desplaçar la vesícula d'una banda a l'altra de la cèl·lula. Aquesta forma de desplaçar-se, que sembla un dibuix animat caminant, no és pas una recreació amb molta llicència artística, és realment així.


Ara la gran pregunta (sí, ara em dona per interactuar amb el lector del blog). El premi el rebrà aquell que sàpiga explicar la història que ens conta el vídeo. T'haig de dir que no són històries ni imatges al tun tun, tot forma part de la mateixa història, hi ha un fil argumental. Quin és?

16 comentaris:

Vallve ha dit...

Molt bona l'animació. L'haurien de veure tots els estudiants de Ciències.
Difícil pregunta la d'interpretar tot el que es veu en les imatges i trobar l'argument. Sense pretendre donar una resposta complerta, m'aventuro a dir que es tracta d'un glòbul blanc que va viatjant pel torrent sanguini. Degut a no se què, es sintetitza una proteïna que a través de l'aparell de Golgi va cap a la membrana externa (si lo de la hormona era una pista, pot ser que sigui la senyal que desencadeni la síntesis d'aquesta proteïna) i desencadena un procés en el que el glòbul blanc deixa el torrent sanguini per anar no sé a on.

Asimetrich ha dit...

Benaventurat Santi, bona aquesta aproximacio'. Correcte ho del globul blanc. La sintesi de la proteina tambe. Ho de la hormona ... aiiiiii ... casi, pero es una pista falsa (culpa meva, picava l'ullet per que es amb el que treballo jo, amb aquestes proteines i vesicules de transport).

No es ben be una hormona, pero es precisament aquest "noseque" que dius el desencadenant de tot.

noemi ha dit...

M'encanta el video, des de la meva ignorància total i absoluta puc dir que amb les imatges i la teva explicació em puc fer una idea del que succeeix dins la cèl·lula. Impressionant!!!
Ostras dir una resposta difícil i menys llegint el primer comentari amb més criteri, sembla que la cèl·lula s'estigui "construint" de nou, el citoesquelet s'està formant i es desencadenen tots els sistemes de producció de proteïnes i s'expulsa alguna cosa a través de la membrana externa.
Uff que mal això ho escric per animar a la resta a fer comentaris diversos encara que no sàpiguin de què va com jo!!! au no ens facis preguntes tant difícils!!!

noemi ha dit...

M'encanta el video, des de la meva ignorància total i absoluta puc dir que amb les imatges i la teva explicació em puc fer una idea del que succeeix dins la cèl·lula. Impressionant!!!
Ostras dir una resposta difícil i menys llegint el primer comentari amb més criteri, sembla que la cèl·lula s'estigui "construint" de nou, el citoesquelet s'està formant i es desencadenen tots els sistemes de producció de proteïnes i s'expulsa alguna cosa a través de la membrana externa.
Uff que mal això ho escric per animar a la resta a fer comentaris diversos encara que no sàpiguin de què va com jo!!! au no ens facis preguntes tant difícils!!!

Asimetrich ha dit...

Hola noeee, coincideixo amb tu, el video es impressionant.

Hola noeee, coincideixo amb tu, el video es impressionant.

Fora conyes ... Acabes de posar una altra peca del trencaclosques: Efectivament a la part final es veu com s'expulsa alguna cosa... unes proteines (per a mes pista) tot i que no van a fora de la cel.lula totalment sino que es queden a la membrana, exposades cap a l'exterior de la ce.lula. Una altra cosa que tambe senyales (i el Santi tambe ho ha esmentat) es que es desencadena la sintesi de proteines ... pot ser de les proteines que dius que s'expulsen? (peaso pistaaa). Ara queda desentrallar el per que i la finalitat de tot plegat.

noemi ha dit...

I llavors són proteïnes de membrana que serveixen per intercanvi de substàncies a través de la membrana? com poden ser els ions?(perdona si he dit algo molt gros)

Asimetrich ha dit...

no dius res gros no. Podrien ser. Però en aquest cas no tenen funció de transport.

P ha dit...

Ei asimetrich, molt bo el vídeo! a mi me'l va estar ensenyant un amic d'aquí que el tenia al ipod, sí... es una mica geek jeje! Però ja em va explicar el fil conductor del vídeo,... globuls blancs, síntesis de proteïnes que s'expulsen... a que pot ser degut? :D

Teresa Bosch ha dit...

És impressionant! Sembla que tinguem tot un univers a dins nostre. Aniré seguint el post per poder tenir l'explicació de tots els processos.

Asimetrich ha dit...

pere, no sé per que sospito que per allà deuen haver-hi força geeks!

Teresa, no ho sembla, el tenim!. La veritat és que aquest vídeo dona la oportunitat de veure tot de coses que s'estudien i fins i tot pots arribar a imaginar però de forma més o menys aïllada. Quan ho poses tot junt és quan apareix tot aquest univers microscòpic.

Asimetrich ha dit...

Bueno va, donat que ningú més es llença a la piscina aqui va la meva interretació del vídeo:

1. Va el glòbul blanc pel torrent sanquini, rodolant per les parets del vas sanguini.
2. (zoom a la membrana del glòbul rodolant per les parets del vas) Arriba un moment que els receptors del gòbul (blaus) topen amb unes proteïnes de membrana (grogues) de les cèl·lules que formen la paret del vas sanguini.

3. Això desencadena una resposta intracelular. Ens anem a l'interior. Els filaments d'actina i miosina es refan, el glòbul està canviant de forma.

4. paral·lelament veiem tot de vesícules (proteïna que camina) que són transportades cap a algun lloc

5. Veiem el nucli com una esfera anclada amb diferents filaments. Ens apropem

6. Per porus del nucli surten disparats RNA misstagers... s'ha posat en marxa l'expressió de determinats gens (deu ser conseqüència de la senyal que s'ha activat a la membrana)

7. Es forma el complex de traducció (ribosomes) i es comencen a sintetitzar noves proteïnes.

8. Aquestes noves proteïnes s'empaqueten en vesícules de secreció i passen del reticle endoplasmàtic a les cisternes del golgi i d'aquí cap a la membrana (proteïnes que s'expulsen que diu la noemí)

9. Aquestes proteïnes es queden a la membrana i arriba un moment que s'aixequen... reconeixen unes altres proteïnes de la paret del vas sanguini.

10. Aquest reconeixement és la senyal que esperava elglòbul blanc per passar del torrent sanguini cap a dins d'algun teixit on segurament hi hgi una infecció que ha decombatre.


Així, es tracta del procés de migració d'un glòbul blanc, que implica activació dels mecanismes de senyalització intracel·lular, síntesi i transpot de proteïnes d'adhesió i canvis en la seva forma per poder "colar-se" per parets del vas sanguini.

SSSiiii ja seeee ... cal una mica d'imaginació, però és lo que hay ;-)

Teresa Bosch ha dit...

He fet un post comentant el teu. Espero que no et faci res.

Asimetrich ha dit...

Que va, al contrari, és tot un honor!

Vallve ha dit...

He trobat un vídeo on hi ha l'animació comentada. Aquí us deixo el link

Goblin77 ha dit...

Està molt guai l'animació i realment ajudaria molt els alumnes en les classes de biologia cel·lular per exemple. Pren nota Santi! :)

Sobre l'entrellat ja no puc dir res perque arrivo tard...jejeje!!! Només que al engullir el globul blanc jo m'havia pensat que era perquè s'havia fet vell i era engullit perquè la vesícula que anava per l'interior de la cèl·lula l'eliminés. Potser sóc més rebuscat!

Asimetrich ha dit...

Jejeje. Tu fas trampes tio!. LA suggerencia que fas al Santi es d'allo mes interessant. La veritat es que te molt de material didactic.