dilluns, 21 de desembre de 2009

quins collons!
-Ep, nen, t'enrecordes de que tens un blog?

-Digues? Un què?

-Un blog, es diu nòmades

-Nòmades? I ara, si fes un blog mai li posaria un nom com aquest

-Sí home sí, que escrius posts molt curtets de divulgació científica.

- "Divulgació científica"? Au va, però tu m'has vist? Però ara que hi penso sí que em sona d'algo.

-Quins collons!

-jijiji sí, dos en tinc per aquí abaix. Per cert, t'has preguntat mai perquè ens pengen els collons a l'entrecuix?

-Perquè si pengessin del front no hi veuríem

-No, no, la pregunta és perquè pengen?

-Au va, ara no canviïs de tema

que no, que no, que avui parlem de collons, testicles, ous o nacasones. Tot i que podem estar més o menys acostumats a veure un parell d'ous penjant i haver-ho assimilat com a quelcom quotidià, molts encara es pregunten perquè es troben tan exposats dins la bossa escrotal. I és que es tracta d'una part de la nostra anatomia que, tot i ser objectivament lletja, és extremadament important, doncs potser no és indispensable per la nostra supervivència, però sí per la supervivència de la nostra espècie. De fet, en aquesta estranya carrera que és la vida al nostre planeta (entenent vida com a conjunt d'espècies, no la vida d'una persona amb els seus objectius, aspiracions, somnis i tot això), l'únic que importa és la reproducció, el manteniment de l'espècie. Vist així, no som més que un aparell reproductiu rodejat de tota una parafernàlia que el permet sobreviure a l'ambient per poder tindre descendència. Llavors perquè collons tenim els mascles un òrgan tan important penjant entre les cames? Perquè està tan exposat, fent-lo vulnerable a tot un munt d'amenaces?


A un article recent publicat al Journal of Psychology, en Gordon Callup fa un repàs a diferents hipòtesis que intenten explicar el perquè d'aquest fet. En general s'accepta que es tracta d'una forma de mantindre la temperatura dels testicles per sota de la temperatura corporal. De fet, mentre que el nostre cos està a una temperatura que ronda els 36 ºC, els testicles humans es troben entre 2.5 i 3 ºC per sota de la temperatura corporal. Això s'aconsegueix gràcies a la separació de la resta del cos que suposa la bossa escrotal, però també perquè les artèries que porten la sang als testicles es troben just al costat de les venes que s'emporten la sang de retorn cap al cor. Així es crea un intercanvi de calor en el que la sang venosa refredarà la sang que va cap als testicles per les artèries. Per altra banda, quan fa fred els testicles pugen, s'apropen cap al cos per mantindre la temperatura i no refredar-se massa gràcies a l'acció del múscul cremasteric.

Però perquè cal aquest manteniment tan exhaustiu de la temperatura? Una de les raons és que l'espermatogènesi, el procés que resulta en la generació d'espermatozous, és molt més eficient a 34 ºC. Tot això vol dir dues coses: primer, que en la situació en la que es troben els testicles produïm esperma amb més eficiència i, segon, que si enxampes la grip no t'has de posar el termòmetre als cataplins per mirar si tens febre.

Però no és només l'espermatogènesi el que determina la temperatura necessària dels testicles, sinó els mateixos espermatozous. Quan aquests capgrossos microscòpics es troben a 36 ºC entren en hiperactivitat i es mouen frenèticament. Això està molt bé si han d'iniciar una carrera cap a l'òvul, però el problema és que aquesta hiperactivitat els dura molt poc temps, entre 50 minuts i 4 hores, curiosament el temps que es triga en viatjar pel tracte reproductiu de la dona i fertilitzar l'òvul. Si es trobessin sempre a 36 ºC gastarien l'energia immediatament i a l'hora de la veritat, al moment de l'ejaculació, sortirien cansats i caurien com a mosques abans d'arribar a l'òvul. No obstant, a temperatures inferiors els espermatozous estan relaxats, fan unes cerveses i xerren de dones, reservant l'energia pel moment de la fecundació.

Així, segons la hipòtesi de l'activació, tindre els ous penjant és necessari per produir l'esperma i mantindre'l inactiu fins al moment de la fecundació...

- Sí, sí, ja. Tu sempre que et fan una pregunta incòmoda te'n vas (tant, però tant) pels "cerros de Úbeda"?

- Sí, pels de Úbeda, els de Baeza, i si m'apures arribo al montseny

- Ja veig ja. Però escolta, es pot saber on collons t'has fotut?

- Has dit collons? Saps perquè els collons ...

- Vols fer el favor de callar?!

- Val, val. Tu diràs

- Que què fas?! Que perquè no hi ets?! Que perquè no respons els comentaris?!

- Aix, és allò que vas de cul, que dius ara després escriuré això i allò i no te n'adones i pam! ha passat un mes.

- És gravíssim

- Ho sé.

- I la cimera de Copenhage? El canvi climàtic? les darreres notícies científiques? el Barça?

- Sí, ja, que m'haig de posar les piles, que sóc un impresentable, si ja m'ho deia la meva professora de tercer d'EGB... Ho sé, no tinc excusa

- Ara vens de víctima? Mira que t'escaldo les orelles ...

- Per cert, tu qui cony ets? Amb qui estic parlant?

- Au xato, pren-te un gelocatil i quan et baixi la febre ho començaràs a veure tot més clar

- Quins collons!
17 comentaris:

kika ha dit...

molt boniques les decoracions del pos. molt creatives :-)
el que jo no entenc és perque no evolucionen una mica els espermatozous. si s'adapten a viure a la temperatura del cos ja no caldrien tantes complicacions ni explicacions. o no ho he pillat?

Alasanid ha dit...

Ostres, coneixia la primera part però lo de la hiperactivitat no n'havia sentit a parlar mai.

Ara sí que entenc el perquè de tenir la bossa a la "fresca" (tants anys d'evolució i anem nosaltres i la tornem a tapar... si és que no tenim remei...)

Ara.. Tenir els nacasones a fora també porta a situacions com la del de verd i blan XD

PS: I sí... Jo ja et trobava a faltar. Però la veritat és que costa no només temps escriure coses.

maria ha dit...

Quin tema més interessant,no el coneixia.^-^
Jo també et trobava a faltar...

Ferran Porta ha dit...

Val, bé, d'acord, a 34º ells estan més relaxats i tot això. Però llavors, a veure, si el cos humà és tan perfecte i blablabla... perquè no estem tot nosaltres a 34º, i llavors ja no hauria calgut portar els cataplins penjim-penjam?

No val dir que llavors ens encostipariem perque tindriem fred, perque se suposa que el nostre cos estaria preparat per suportar aquesta "baixa temperatura"! ;-)

Ei, content de rellegir-te, però això ja ho saps, oi?

MARTELL DE REUS ha dit...

Així els que fem nudisme tenim més possibilitats de tenir una nodrida descendència? Jo em pensava que això era una exclussiva dels de l'Opus:(

Asimetrich ha dit...

kika, molt bona pregunta. Suposo que no ha passat així o bé perquè en la situació en la que estan donen algun avantatge evolutiu, o senzillament perquè no representen un desavantatge real malgrat estar exposats i no hi ha hagut la necessitat.

No sé si em deixo alguna explicació més raonable, potser algun dels experts en evolució i aquestes coses que es passin per aquí ens ho pot aclarir :-)

Alasanid, pos ara sembla clar: Tots amb els collonets a l'aire. Els dissenyadors de pantalons hauran d'anar pensant en fer un forat a l'entrecuix per refrigerar jijiji. I sí que costa escriure, sí, sobretot si fas excrits tan curtets :-)

maria, gràcies maca, ja veuràs que tinc temporades de descans més o menys llargues. La única raó és acumulació de feina o altres aficions, que no em deixa el temps necessari per llegir, "sintetitzar" (jijiji aquesta és bona), i escriure. Una abraçada!

Ferran, una altra bona solució. Però el problema suposo que és que el cos tampoc és tan perfecte però, sobretot, que hi ha molts altres processos que necessiten els 36 ºC del cos per donar-se de forma eficient. Deu ser la forma d'equilibrar forces que tenim. I a mi també m'encanta tenir-vos a tots per aquí i tan aprop com un clic :-)

Martell de Reus, suposo que sempre i quan els collonets es trobin a 34 ºC tan fa si vas en pilotes o no. I aquests de l'Opus, si cal es posen els cataplins en un bany de gel per ampliar la secta :-O

Roger ha dit...

S'accepten les disculpes per originals i no excusatòries. XDXD

Anònim ha dit...

La foto del futbolista fa mal només de veure.

Ada ha dit...

No entenc la foto dels toreros... Però... què s'està tocant??? això qué és: l'ou o la pel·lila?? qué en té dues? o tres??? fa un poc de fàstic...
Així que sempre teniu aquesta part gelada... jejeje.... per això sempre esteu intentant escalfar-la com siga!!!! jua juas (Ho sent, però has donat peu a la possible aparició d'acudits dolents i de mal gust i jo he vullgut ser de les primeres).
Besets

Asimetrich ha dit...

Roger, sabia que em perdonaries jejeje

Albert, benvingut, certament és d'aquelles imatges que impacten

Ada, veig que has viscut enganyada pel que fa als toreros. El paquet que llueixen és de pega, ningú que es posi davant un toro pot tindre un paquet que arribi al genoll. Em temo que sí que és el que et penses. Em sap greu que t'enduguis aquest desengany ;-)

Pel que fa a la cerca de l'escalfor, estic totalment d'acord, acabes de donar una excusa basada en fets empírics jijiji... Ai que no saps el que has fet! ;-)

zel ha dit...

Quin post tant tu, m'ha agradat molt, i ja era horaaaaa!!!!!


Petonassos!

Ada ha dit...

El que faltava: una excusa més per... com si no n'haguera sentit prou ja! com si us faltara imaginació! jajaja...

Escriu més articles Asim, que així la foto dels toreros quedarà baix i no hauré de passar amb la rodeta del ratolí ras-ras a corre-pressa per no veure la bi-po... o les coses aquestes tan lletges que ténen els toreros. És qeu és tan lleig que quan passe no puc evitar tornar enrere i dir: "puag!"

Els del PiT ha dit...

Coll...ns!
És que no entenia que la mare natura només ens hagués dotat d'una merdeta de pell per protegir-los...
Gràcies maco i que milloris de la febre, eh?
Bon anus!

Goblin77 ha dit...

DOncs mira tu per on m'has resolt el dubte de perque es contrau la pell dels testicles, per ser mes clar el forro dels collons quan surts de la dutxa i fa fred o despres de fer exercici...em refereixo a sport eh, que ja se que ests pensant marrano! ;)

Asimetrich ha dit...

zel, gràcies, es tan mi pel tema dels collons? ... ara no sé que pensar :-)

Ada, a veure si em trec algun post de la xistera en breu, que està una mica seca ... ;-)

Els del Pit, ho bo de la febre és que acaba marxant en un moment o altre :-))

Albertinho, sí sí, esport. Ja! :-)

Anònim ha dit...

necessitat de comprovar:)

Miquel Duran-Frigola ha dit...

jajajaja fantàstic