dimecres, 2 de setembre del 2009

homes de palla



Avui parlarem de fal·làcies i dialèctica. De la fal·làcia de l'home de palla. Repassem conceptes.

fal·làcia (segons la Wikipedia): Un raonament aparentment lògic en el que el resultat és independent de la veritat de les premises. En sentit estricte, una fal·làcia lògica és l'aplicació incorrecta d'un principi lògic vàlid, o l'aplicació d'un principi inexistent.

fal·làcia (segons l'Enciclopèdia Catalana): [s. XIV; del ll. fallacia, íd.]

f 1 Disposició a enganyar.

2 Qualitat de fal·laç.

3 Conjunt de paraules o qualsevol altra cosa disposada per a enganyar.

4 LÒG Forma d'argument defectuosa.



Home de palla: Ninot fet de palla del paller (allà on hi ha l'agulla que ningú ha trobat). És a dir, un nino fofo que no pensa i podem apallissar sense por a que ens torni la clatellada.

Ara ja estem preparats i hipervitaminats per enfrontar-nos al concepte de la fal·làcia de l'home de palla, un terme inventat per en Douglas Walton al 1996 i difós gràcies a la seva obra «The straw man fallacy», Logic and Argumentation. És un terme conegut al camp de la dialèctica que consisteix en posar a la boca de l'interlocutor un argument que aquest mai ha esmentat. Posteriorment es rebat l'argument inventat donant la sensació de que s'ha guanyat la discussió.

Per exemple:

Sentencia: Crec que Catalunya hauria de ser independent

Rèplica: Ah, claaaro claaaaro, eres un defensor del independentismo como los de la izquierda radical basca, que apoyan el terrorismo, eh?.

El primer interlocutor no ha dit absolutament res de terrorisme. En aquest cas, el terrorisme és un home de palla a qui és fàcil derrotar, i així s'evita parlar d'independentisme.
La fal·làcia de l'home de palla estableix així una analogia entre el combat dialèctic i el combat real, a on apallissar a un home de palla és tan sols una pantomima.

Veiem un segon exemple:

Un partit polític nacionalista, el principal partit de l'oposició d'una república monarquia bananera, és sotmès a investigació per corrupció. Algun dels seus membres és imputat. I fins i tot algun dels implicats a la trama han de passar un temps a la presó. Arribat aquest punt la societat espera explicacions d'aquest partit polític però...

...però llavors el principal partit de l'oposició de la república monarquia bananera contesta que tot plegat és una conspiració del govern per tacar el seu impecable nom, que el govern està utilitzant l'estat de dret per perseguir-los i que fins i tot un ministre ha ordenat dur a terme un seguit d'escoltes il·legals. Tot sense una miserable prova.

D'aquesta manera les escoltes il·legals i la conspiració es converteixen en un home de palla a qui derrotar sense haver de parlar de corrupció i finançament il·legal. Fa-ci-lí-si-mooo.


Vivim a un país dirigit per
uns personatges que disten molt del concepte de polític que necessita una societat democràtica en ple segle XXI. Vivim a un país dirigit, o més aviat manegat, per homes de palla.




12 comentaris:

Alasanid ha dit...

Saps que els Mythbusters la van trobar l'agulla?

La veritat és que és una molt bona fal·làcia i si a ells els funciona potser hauríem a utilitzar-la.

Jo hauria fet l'exemple amb una monarquia bananera...

Ferran Porta ha dit...

És exactament tal com dius, així de lamentable. També diria que una societat que "tolera" tals homes de palla per dirigir-los és que té un problema, i greu. Massa seguidors tenen els desgraciats "famosos" que campen per la geografia ibèrica; a molts se'ls ha estovat el cervell, de tant seguir-los la corrent.

Eduard Muntaner Perich ha dit...

La veritat és que en la dialèctica política d'avui en dia, les fal·làcies de l'home de palla abunden, per totes les bandes. No sé si és quelcom inherent a la política en general, o és que tenim uns polítics que fan pena.

Has tocat un tema interessant!

maria ha dit...

M'agrada això de la república bananera...jejeje.
Per desgràcia tenim homes de palla a tot arreu,amb càrrecs més importants,mitjans i també petits.
El seu principal objectiu és escalfar la cadira i conservar el seu lloc de treball per no perdre el seu magnífic sou.
Què hi farem, els que vivim sota els ninots de palla ens hi hem de comformar i intentar expressar la nostra opinió el més alt possible.
Molt bon article! No me'n cansaré de dir-ho^-^.

Asimetrich ha dit...

Alasanid, no ho sabia, però és que els mythbusters s mouen en una altra dimensió jejeje. Ho de la monarquia és més adient, gràcies per la recomanació. En quant a fer-ne ús, no cal caure tan baix, ja n'hi ha que la utilitzen en excés :-)

Ferran, ni més ni menys que la meitat (si fa o no fot) de l'electorat tenen al seu favor. I quan més bajanades diuen, més intenció de vot guanyen. Estem ben cardats

Edu, merci. Jo tampoc ho sé, però diria que els polítics fan pena, perquè si han de recórrer sistemàticament a la fal·làcia, sigui tendència política o no, és que alguna cosa falla.

Moltes gràcies maria. Totalment d'acord. Però em preocupa el fet de veure ninots per tot arreu. Potser vol dir que en realitat tots ho som una mica i només veiem els defectes dels demés? no sé no sé, tot plegat fa que em replantegi moltes coses ;-)

Goblin77 ha dit...

Molt ben retrada la política de la monarquia bananera on vivim. I jo em pregunto des de fa temps quina funció té el periodista davant d'aquest panorama? Seguir impassible les directrius del diari pel qual escriu? Hi ha algu que tingui els collons de dir qui menteix i qui no des d'una postura coherent i neutral basada en els fets? De fet avui parlàvem d'aquesta qüestió durant el dinar. COm dieu per aquí tot plegat diu molt poc de la societat on vivim.

MARTELL DE REUS ha dit...

Matisaria: estem colonitzats per un Estat manegat per homes de palla. Els que manen al nostre pais són simples administradors sense cap poder real de decissió.

noemi ha dit...

Doncs els corbs que hi tens al dibuix de sota el títol ja podríen ser ben bé reals, i menjar-se la palla, per dispersar-la... a veure si fan més per la política i no dispersen l'atenció del poble, que no ens oblidem els paguem entre tots... perra vida...No sabia que existia una descripció pel que he de veure, últimament massa sovint al TN de la nit, merci per l'explicació homes de palla eh?...

maria ha dit...

Ostres pot ser si que tens raó...la teva resposta m'ha fet pensar.^-^Gràcies

Asimetrich ha dit...

Albertinho, o goblin, com sigui :-), Ja faria falta ja algun mitjà de comunicació objectiu. Però les línies editorials són força tancades. Unes es radicalitzen cap a una banda i les altres, com a resposta, ho fan cap a l'altra. Suposo que es tracta de llegir les dues bandes i no creure's cap, no?

Martell de Reus, benvinguts siguin els matisos, sobretot si serveixen per aclarir la situació. Totalment d'acord.

noemí, de res. Pa servir :-). Doncs la ben trobada metàfora dels corbs ben bé es podria referir a la societat, que som els únics capaços de donar l'esquena a aquestes actituds. I fa una ràbia enorme saber que els meus diners van a pagar aquesta gentussa.

maria, jajaja. No pensis massa que aquests pallussos no es mereixen que els dediquem el nostre esforç neuronal, ja tenen prou i de sobres vivint a costa nostra.

Els del PiT ha dit...

Eeeem... d'això, tu... no tindràs pas una capseta de mistos per aquí, eeeing?
;-)

Asimetrich ha dit...

jajaja, senyors del PiT, quina gran idea. Tot i el vesant piromaniàtic, crec que seria una idea ben aplaudida. :-O