dijous, 4 de setembre del 2008

Un dia per la història

El 10 de Setembre del 2008 segurament serà un dia normal per la majoria de nosaltres, un dia d’aquests dels de cada dia. Però quan estiguis fent el ronso al llit després d’apagar el despertador, o fent el cafè al bar de la cantonada, o parat al semàfor darrera el volant fent burilles, o rascant-te els pebrpiiiiiiip ots mentre fas veure que treballes, para un segon i pensa que justament en aquell moment estàs vivint un fet històric. Per sempre més, el 10 de Setembre del 2008 serà el dia en que es va posar en marxa el Gran Col•lisionador de Hadrons (LHC per les seves sigles en anglès). Es tracta de l’accelerador de partícules més gran que s’hagi fet mai, ha costat 20 anys de feina i s’han invertit 7000 milions d’Euros. I tot això per què? Doncs ni més ni menys que per agafar dos protons i fer-los xocar ... ... ...


The grrrrreat experrrriment!

Dit així no sona massa històric, i molt menys èpic. Però el cert és que l’energia que es generi en el moment del xoc serà de la mateixa magnitud que la de les partícules que xocaven justament després del Big Bang. Es tracta d’un experiment dissenyat per resoldre els grans dubtes que la física ha plantejat des dels seus inicis fins avui, descobrir partícules subatòmiques que només han estat concebudes a la imaginació d’alguns físics gràcies a càlculs i teories utilitzades durant els darrers 40 anys ... que també es posaran a prova en aquest gran experiment. Es tracta de treure el nas pel mateix origen de l’univers.i comprovar si les teories vigents són vàlides o no. Però jo d'això no en tinc ni idea, així que us recomano el blog del Pere Estupinyà (Bioquímic i Químic URV) que ens remet , al seu torn, a un escrit d’en Gonzalo Merino que recomano a tothom que vulgui saber una mica més sobre el LHC per la seva senzillesa i claredat.


Però ... hi ha una petita anècdota al voltant del LHC i el 10 de Setembre. Res greu, és com una broma, com aquell vell acudit ... SERÀ LA FI DEL MÓN!!!!. Resulta que un parell d’il•luminats, científics ells, han posat una denúncia a un tribunal de Hawai per evitar que es posi en marxa el LHC. La raó? Segons ells, existeix un 75% de possibilitats de que aqest gran experiment generi un forat negre que engoleixi la terra. Evidentment, el CERN ja ha avisat de que no passa res, que el LHC és totalment inofensiu... Que es poden generar forats negres, sí, però tan petits que col•lapsaran en qüestió de fraccions de segon. Així que tots tranquils i a continuar a lo nostre.

Serà un dia històric ... però, collons, tampoc s’acaba el món!.

9 comentaris:

Vallve ha dit...

Pensava que això de que pogués generar un forat negre anava en broma, però dius que en pot generar forats negres petits que col·lapasaran en fraccions de segons. Això també podria ser molt interessant, ni que sigui per unes fraccions de segons estudiar un forat negre, oi? Veig que en la noticia també diu que hi ha un espanyol que va fer també una denuncia. No va pensar en escriure una carta al Nature ....

Asimetrich ha dit...

jajaja ... com les fots! ai com l'Albertinho vegi el teu comentari.

Si, aixo dels forats negres no es pas conya ... de fet hi ha un fotimer de fenomens, particules i tot de coses que podran ser estudiades. Es veu que sera la canya. Ho fotut es que despres de la colisio tindran tal maremagnum de dades per analitzar que trigarem anys i panys a veure tot el que dona de si l'experiment.

Ferran Porta ha dit...

Tot plegat sona interessant, però he de confessar que per un "lletres pures" com jo sona molt a ciència ficció.

En qualsevol cas, tens raó quan dius que el 10 de setembre serà un dia històric: és el meu aniversari, hehe...

Salut.

PS: Segur que no ens hem de preocupar per això del "mini" forat negre aquest, no? Que jo vull bufar les espelmes!

P ha dit...

I si s'acaba el món, al menys ningú podrà dir... veus ja t'ho deia jo jejeje! No, en serio, la veritat és que si que impressiona l'experiment.

Per cert, ahir vaig veure al Pere (jo no, el del post original), ara està al NIH de Bethesda.

Asimetrich ha dit...

Osti ferran, quina coincidència. La veritat és que no en tinc ni idea de si petarem o no, espero que puguis celebrar. :)

Pere, una altra coincidència, que petit és el món!.

Goblin77 ha dit...

Res de petar que al diu següent és la diada!! I a més tinc partit per variar! :)

Lo que m'ha quedat el dubte de si realment després de l'experiment hauran tingut en compte tots els processos que poden arrivar a generar, vull dir hi haurà maquinària per recullir tanta dada que es generarà?

Per cert els científics espanyols ultimament engeguen cada campanaya que tela....???? Lo de la carta al Nature potser era una mariconada al costat d'aquests....

Vallve ha dit...

Amb això del forat negre, aquest cop asimetrich t'has avançat al Pere Estupinya. Mirieu el post d'avui, continuació del que va fer anteriorment i que cites en el teu post asimetrich.
Per cert, ja heu votat en els premis catosfera? En l'apartat de Cat Divulgatiu hi haurà força competència, jo crec que entre dos blogs. Els altres dos, sincerament no els trobo adients per la categoria de divulgatiu. El problema potser és el que és pot entendre per divulgatiu, segons com tots els blogs podrien considerar-se divulgatius. Jo però ho tinc clar i ja he votat per Nòmades....

P ha dit...

Ep! jo també he votat per nòmdes és clar :P Així que josep, ja cal que reparteixis el premi milionari jejeje!

Asimetrich ha dit...

Ostres nois, moltes gracies pels vostres vots.

Santi, suposo que la categoria divulgatiu s'inclouen blogs de divulgaci'o en general, no cal que sigui exclusivament divulgacio cientifica. L'altre que dius suposo que es centpeus, totalment recomanable ... l'autor fins i tot ha publicat dos llibres, fent un enorme servei a la divulgacio cientifica, totalment necessaria al nostre pais.

En qualssevol cas, tots son blogs ben consolidats, i realment veig el meu a anys llum dels altres, aixi que em conformo amb no quedar-me a 0!!!... i ja ho he aconseguit jejeje.

Moltes gracies!!!